BOKS

Tko je Joshuin protivnik? Prvi put se bori sa 100 kg, pretvorio se u kozačkog ratnika

Foto: AP Photo/Mat Dunham/Guliver

DRUGI put otkako je od Andyja Ruiza vratio izgubljene šampionske pojaseve Anthony Joshua večeras brani naslove svjetskog teškaškog prvaka u WBA (Super), IBF, WBO i IBO verzijama. U njegovoj 26. borbi karijere (24-1, 22 nokauta) na Tottenhamovu stadionu u Londonu protivnik će mu biti neporaženi Ukrajinac Oleksandr Usik (18-0, 13 nokauta).

Joshua se posljednji put borio u prosincu prošle godine kada je u devetoj rundi nokautirao Bugarina Kubrata Puleva. Usik na borbu čeka još i dulje, skoro punih 11 mjeseci, otkako je jednoglasnom odlukom sudaca bio bolji od Dereka Chisore.

No Ukrajinac je relativno nov u teškoj kategoriji, u kojoj ima samo dvije borbe. Prije Chisore pobijedio je samo Chazza Witherspoona odlukom Amerikančeva kuta nakon sedam rundi.

Prethodno je godinama dominirao u cruiseru, šest puta uspješno branio pojas po WBO verziji i po putu sakupljao druge, ali sve ih je ostavio kako bi se okušao među teškašima.

Usik prvi put boksa kao stokilaš, Joshua 8.4 kg teži

Večeras će u Londonu prvi put boksati kao stokilaš. Na jučerašnjem vaganju pokazalo se da ima 100.4 kilograma, a Joshua mu se prilagodio spustivši se na 108.8 kg, iako je na približnoj težini odradio i posljednja dva meča. Do obrane naslova protiv Ruiza uglavnom je varirao između 112 i 116 kilograma.

Usik je 34-godišnjak koji je imao impresivnu amatersku karijeru te bio europski prvak 2008., svjetski 2011. i olimpijski 2012. u Londonu. Nakon toga je prešao u profesionalce potpisavši ugovor s promocijom braće Kličko. Iako je olimpijsko zlato osvojio među teškašima, kao profesionalac sve donedavno borio se u cruiseru.

Rođen je u Simferopolju na Krimu, a nakon ruske aneksije tog poluotoka 2014. godine rekao je da nikad neće mijenjati ukrajinsku za rusku putovnicu. S vremenom je prestao govoriti o politici, dijelom i zbog svojih brojnih navijača iz Rusije.

Ponosan na kozačko podrijetlo

Zovu ga Ukrajinski Ratnik, ali takav klišeizirani nadimak nije bez razloga. Tako se za ovu borbu u Londonu pojavio s novim izgledom, obrijane glave i stiliziranim brkovima u čast starih kozačkih ratnika.

"Moj izgled, frizura, brkovi, naušnice, inspirirani su mojim precima, kozačkim ratnicima iz 17. stoljeća. Kao amater ponekad sam nakon pobjeda izvodio kozački ples, a mogao bih to ponoviti u subotu ako pobijedim. Ovakav izgled dolazi iz srca", objasnio je Usik i dodao da njegovo prezime na ukrajinskom znači Brk.

Svjestan je da je Joshua veliki favorit, čak je priznao da je britanski udarač veća zvijezda i u njegovoj zemlji.

"Ja nisam superstar. A za Joshuu znaju i bakice", rekao je skromni Ukrajinac.

Kako je i Joshua na glasu kao dobar i pristojan dečko, sučeljavanje je prošlo bez ikakvih izgreda. 

Joshua: Borio bih se i s King Kongom

"Nisam znao puno o njemu kao amateru, ali počeo sam ga pratiti kad je postao profesionalac. Puno sam istraživao i jako mi se sviđaju ukrajinski stil i ukrajinski narod. Volim boksače stare škole", pohvalio je Joshua svog protivnika, ali ga i upozorio:

"Nikome u ringu protiv mene nije lako. Da mi kažete da se moram boriti s King Kongom, pokušao bih. To je moj posao."

Joshua je velik favorit prema kladionicama, a početak borbe očekuje se iza 23 sata po hrvatskom vremenu, ovisno o trajanju brojnih predborbi.

Pročitajte više