HNL EUROPA

Trebao je biti kao i Rakitić, a sad s gruzijskim anonimcima prijeti Dinamu

Foto: Getty Images

SABURTALO TBILISI Dinamov je prvi protivnik u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Riječ je o 19 godina starom klubu koji je do prije četiri godine igrao u drugoj gruzijskoj ligi, a prošle sezone su senzacionalno postali prvaci države i tako ovoga ljeta debitirali u Europi.

Pogled na njihov sastav ne otkriva previše, u europskim okvirima to su sve anonimci.

Osim jednog imena, onog Levana Kenije. Taj je poznat tek zagriženim ljubiteljima Football Managera jer je riječ o jednom od najvećih neostvarenih talenata u povijesti.

Kao 14-godišnjak dva je tjedna proveo u La Masiji, Barcelona je znala za njegove vještine, no Kenia je ostao u Gruziji.

Ovaj 28-godišnji ofenzivni vezni glasio je za jednog od najvećih talenata u Football Manager inačici 2008. godine igrajući za Schalke s Ivanom Rakitićem.

Od 2009. do 2012. bili su konkurencija jedan drugome, što je Keniju očigledno degradiralo u toj mjeri da je u te tri sezone odigrao svega 11 utakmica. Hrvatski je veznjak pak, stigavši iz Basela 2007., odmah postao jedan od lidera momčad.

"Nikad nisam vidio toliko tehnički vještog nogometaša", rekao je bivši izbornik Gruzije Klaus Toppmöller. Taj je Nijemac senzacionalno vodio Bayer Leverkusen do finala Lige prvaka pa time njegove riječi dobivaju na značaju.

Kenia je u Schalke stigao 2008. iz Lokomotive Tbilisi i trebao je Nijemcima donijeti isto što i Rakitić u budućnosti, međutim, ispalo je da nije takav kalibar.

Pogled na njegov Football Manager profil od prije deset godina govori da je riječ o tehnički kvalitetnom igraču koji se voli nadigravati te zbog toga s defenzivne strane pridonosi jako malo. 

To je jedan od najvećih razloga zašto mu je karijera nakon Schalkea krenula silaznom putanjom: jer gotovo nigdje nije pokazao previše.

Nešto je pošlo po zlu kod najvećeg gruzijskog talenta koji je za svoju reprezentaciju u 29 nastupa zabio četiri gola.

Karpati, Fortuna Düsseldorf, Slavia Prag, Lokomotive Tbilisi i Dudelange Kenijini su klubovi u zadnjih sedam godina, zabio je tek sedam golova. Sada je stigao u redove gruzijskog prvaka kao veliko pojačanje i pokušat će iznenaditi Dinamo.

S druge strane, Rakitić je već godinama stožerni igrač Barcelone, svjetski doprvak i jedan od najboljih veznjaka svijeta. Kenije se, ako ništa drugo, Schalke barem sjeti za rođendan.

 

 

Pročitajte više