"U Engleskoj vas zbog rasizma pošalju s tribina u zatvor i bace ključ"

Foto: Getty Images / Guliver Image

ITALIJA je spremna za prvi milanski derbi ove sezone, koji Milan i Inter igraju u subotu od 20:45 sati na San Siru. U najavi utakmice trener Nerazzurra Antonio Conte dotaknuo se goruće teme na Apeninima, a to je rasizam.

Talijani imaju velikih problema s rasističkim povicima i uvredama s tribina, najviše prema tamnoputim nogometašima. Prošle su sezone klubovi kažnjavani utakmicama bez gledatelja i novčano, a na stadion su mogla samo djeca uz brojne transparente "Buu", kako bi bila poslana jasna poruka - ne rasizmu. 

"Za mene je svaki oblik uvrede neprihvatljiv, a kod nas u Italiji je sve gore i gore. Imao sam sreću raditi u Engleskoj tri godine, ali kad sam se vratio, shvatio sam da se stanje pogoršalo, a ne popravilo", naglasio je Conte pa dodao.

Embed from Getty Images

"U Engleskoj, kad njih nekoliko rasistički vrijeđa s tribina, izgrednici završe odmah u zatvoru i ključ se baci. Tada takvi neko vrijeme više ne mogu na slobodu, a kamoli na stadion. S druge strane, kod nas se odlazi na stadion zbog vrijeđanja, a zapravo bi trebali dolaziti podržati svoj klub. I to utječe itekako na djecu, koja sve to gledaju i slušaju. Jednostavno, moramo se poboljšati", zaključio je Conte. 

Embed from Getty Images

Milan je pokrenuo Task force kampanju, a specijalizirani tim bavit će se monitoringom utakmica, medijima, društvenim mrežama i u suradnji s policijom i ostalim institucijama se obračunati s rasistima na tribinama. Također, u sklopu kampanje radit će se socijalni programi i edukacije za djecu. 

Za Milan bi u gradskom derbiju trebao zaigrati Ante Rebić, a na drugoj strani dres Intera nosit će Marcelo Brozović. 

Pročitajte više