Umro je Gianluca Vialli, talijanska legenda svjetskog nogometa

Foto: Profimedia

GIANLUCA VIALLI, veliki golgeter i šampion Sampdorije, Juventusa, Chelseaja i reprezentacije Italije, preminuo je u 58. godini nakon više od pet godina borbe s rakom gušterače. Vialli se probio u Cremoneseu. Tamo je počeo profesionalnu karijeru koja je trajala 19 godina.

Osvojio je sve

Tijekom nje je u klupskom nogometu odigrao 673 utakmice i postigao 259 golova. Osvojio je dva prvenstva Italije, po jedno sa Sampdorijom i Juventusom, zatim Ligu prvaka i Kup UEFA-e s Juventusom, dok je Kup kupova osvajao sa Sampdorijom i Chelseajem. Osvojio je četiri talijanska kupa (tri sa Sampdorijom, jedan s Juventusom) te s Chelseajem po jedan FA kup i Liga kup. Vialli je bio najbolji strijelac Serie A u sezoni 1990./91, kada je to bila daleko najjača liga na svijetu.

Jedina mrlja u karijeri

U impresivnoj karijeri jedino polje na kojem je Vialli kiksao bila je reprezentacija Italije. Jedan od najboljih napadača svijeta 80-ih i 90-ih je u 59 nastupa za nacionalnu momčad postigao "samo" 16 golova. Od Viallija se najviše očekivalo na Svjetskom prvenstvu u Italiji '90., ali ga je završio bez gola. Zatim se prerano povukao iz reprezentacije zbog sukoba s izbornikom Arrigom Sacchijem. 

Trofejni trener-igrač

Zanimljivo, spomenuti Liga kup i Kup pobjednika kupova s Chelseajem osvojio je kao trener-igrač tog kluba, u kojem je 1997./98. obnašao obje funkcije. Na kraju te sezone umirovio se kao igrač te još dvije sezone vodio Chelsea kao trener. Tako je uspio osvojiti još jedan FA kup. Zatim je još od ljeta 2001. do idućeg ljeta vodio Watford, nakon čega je završio i trenersku karijeru.
 

Pročitajte više