Velika noć Espanyola i Osasune

Prvo poluvrijeme:

Unatoč velikom ulogu kluba koji traži europski trofej, prisjećajući se davne 1988. godine i poraza od Leverkusena nakon izvođenja jedanaesteraca, tek 30 tisuća ljudi pristiglo je na stadion bodriti Espanyol. Trener Werdera Thomas Schaaf, uslijed brojnih ozljedama, posegnuo je i za amaterima pri krpanju momčadi, ali je iz početne postave izostavio našeg Jurice Vranješa, pretpostavivši mu Baumana, koji bi u paru s Torstenom Fringsom trebao zadavati glavobolje Espanyolovoj obrani i razigravati napadače.

U petoj minuti Klose je primio loptu na lijevoj strani šesnaesterca te je poslao nebu pod oblake. U prvih 15 minuta dvoboja nismo vidjeli ozbiljnije prijetnje gostiju, koji su uporni pokušavali probiti bok ili doći u poziciju da iz prekida dođu do izgledne situacije. U obrani je Werder komplicirao bez potrebe, obzirom da Španjolci nisu bili pretjerano opasni. Momčad Ernesta Valverdea razbudila se tek u 20. minuti, kada kreće opsada Wieseovog gola. Prva prava akcija završila je pogotkom u mreži gostiju, a inicijator je bio De la Pena. Njegov udarac iz kuta Rufete je sjajno proslijedio do Moisesa Hurtada koji glavom pogađa mrežu pokraj nemoćnog Wisea.

Werder je odmah odgovorio preko Fringsa, čiji silovit udarac nakon pomutnje u obrani domaćina, brani vratar Irazoz. U 26. minuti, nakon prekršaja Moises Hurtado vrijednog žutog kartona, za Diega se ukazala prilika iz slobodnjaka, ali lopta nije uspjela zaobići španjolski živi zid.

U 32. minuti na drugoj je strani povukao Riera, ali njegov prodor u kazneni prostor zaustavila je Werderova obrana. Frings već u sljedećoj akciji režira veliku priliku za Werder. Probio je bok i ubacio na peterac gdje Klose i Diego poprilično kasne i ispuštaju siguran pogodak za izjednačenje.

Prvi žuti karton na konto Werdera donio je Baumann, nakon oštrog starta na De la Peni u 37. minuti. Dvije minute prije kraja prvog dijela Lacruz je pokušao neugodnim udarcem iz daljine, da bi u 45. minuti sijevnula najizglednija akcija Katalonaca, izuzev zaista lijepe akcije za vodeći pogodak. Egzekutor je trebao biti Riera, ali je njegov silovit volej Naldo je skinuo glavom, spriječivši time siguran pogodak u mreži Wiesea.

Drugo poluvrijeme:

Espanyol atraktivno otvara nastavak susreta; nakon pogreške Nalda lopta stiže na drugu stranu do usamljenog Tamuda, no nedostajalo je ideje za bolju završnicu. U 50. minuti ponovo se dogodio kobni korner za Werder. De le Pena sjajno nabacuje, Pandiani dolazi na prvu vratnicu i samo dodiruje glavom loptu za velikih 2:0, nakon nedopustive statičnosti Werderove obrane.

U 58. minuti Tim Wiese je ponovo bremenski tragičar. Pokušavši zakrpati rupe u obrani, ali i veznom redu svoje momčadi, istrčao je izvan kaznenog prostora i srušio Tomuda koji se sjurio prema golu. Norveški sudac nije dvojio i pokazao je Wieseu crveni karton. Thomas Schaaf iz igre je izveo Jensea, a uveo vratara Reinkea koji se odmah iskazuje obranom slobodnjaka u režiji Riere. Tračak nade za neprepoznatljivi Werder dogodio se u 66. minuti kada je žuti karton zaradio Pandiani, čime je izgubio pravo nastupa u drugoj polufinalnoj utakmici. Pandiani jeu 72. minuti popraćen pljeskom s tribina napustio travnjak, a umjesto njega se u igri našao Ito. Schaaf se odlučio izvaditi blokiranog Klosea, a uvesti Almeidu.

U 77. minuti domaćini su imali priliku u potpunosti pokopati Werder, ali je Riera blokiran. Naš Jurica Vranješ dobio je posljednjih 12 minuta, kada Sahaaf izvodi Baumanna, a Valverde reagira izmjenom De la Pena - Jonatas.

U 82. minuti, nakon školske akcije Tamuda i Rufetea, potonji puca pored gostujućeg gola, a već u sljedećoj minuti trener Katalonaca izvodi ga s terena i priliku pruža Coru. Upravo je on u 86. minuti konačno iskoristio terensku nadmoć i nakon dodavanja Viere koji je istrčao kontru nakon nove pogreške gostiju, zabio za 3:0. Svega dvije sekunde prije kraja Fritz je iz nemoći napravio prekršaj na Tomudu za žuti karton pa će i on propustiti njemački uzvrat.

Početni sastavi:

Espanyol: Irazoz, Garcia, Lacruz, Jarque, Torrejon, Riera, De la Pena, Rufete, Pandiani, Tamudo, Moises Hurtado

Werder: Wiese, Fritz, Naldo, Pasanen, Owomoyela, Diego, Jensen, Bauman, Frings, Hunt, Klose

Sudac: Ovrebo (Norveška)

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više