VELIKA POLEMIKA Slažete li se s hrvatskom legendom? "NBA liga je najlošija ikad i nema jakih imena!"

Foto: Guliver image/Getty Images, Hina

LEGENDARNI Charles Barkley cijelu igračku karijeru bio je podjednako poznat kao strašan igrač, ali i kao veliki zabavljač, čovjek čije su kontroverzne izjave košarkaškoj javnosti često znale biti zanimljivije od njegovih fantastičnih partija na parketu.
 
''Morao sam se zaštiti, što sam ja znao skriva li on iza leđa koplje'', rekao je Afroamerikanac Barkley novinarima nakon što je laktom u glavu udario igrača Angole Herlandera Coimbru za vrijeme Olimpijskih igara u Barceloni 1992., kad je kao dio originalnog Dream Teama zabavljao sportski svijet vrhunskom igrom, ali i otkačenim ponašanjem. Uoči utakmice s afričkom reprezentacijom nasmijao je sve prisutne novinare ovom rečenicom:
 
''Ne znam ništa o Angoli, ali znam da ima problema''.
 

Iz Barcelone datira još jedna njegova slavna izjava. Kad su ga novinari pitali tko mu je nakon Dream Teama najjača reprezentacija na košarkaškom turniru, šaljivac Barkley kao iz topa je ispalio: ''Ženska reprezentacija SAD-a''.
 
Bila bi to dobra fora da se veliki Charles nije malo zaletio jer su košarkašice SAD-a baš u Barceloni jedini put od 1980. (kad zbog bojkota Igara u Moskvi Amerikanci nisu ni nastupali) do danas ostale bez zlatne medalje.
 
Barkley je nakon velike karijere postao ugledni analitičar na televiziji, ali ni tada nije mogao zauzdati jezičinu. Njegove izjave često su znale podići veliku buru, a zbog jedne se posvađao s velikim prijateljem Michaelom Jordanom kojeg je kritizirao zbog lošeg vođenja Charlotte Hornetsa.
 
Košarkaška Amerika opet se uzbudila nakon što je Barkley prije nekoliko dana izjavio da NBA nikad nije bila slabija u njenoj povijesti.
 
''NBA liga nikad nije bila lošija. Ne govorim to kao starac koji prigovara mladima, imamo dvije, tri ili četiri dobre momčadi, a ostatak lige je užasan“, rekao je Barkley koji je kritizirao i moderne NBA trendove poput ''small balla'' i upotrebu analitike.
 
''Danas u NBA-ju svi žele koristiti analize i šutirati trice. Trice su sjajna stvar ako u momčadi imate Klaya Thompsona ili Stepha Curryja. Međutim, nervira me to kad vidim da danas baš svi žele igrati s niskom postavom. Dosta igrača puca trice iako nisu dobri šuteri, a visoke igrače pokušava se izbaciti iz igre'', smatra Barkley.
 
Mnogi smatraju kako je danas NBA bolja nego ikad - igrači su spektakularniji, utakmice uzbudljivije, a gledanost rekordna - pa su Charlesove izjave u košarkaškom svijetu uglavnom dočekane s negodovanjem. Među velike kritičare brbljavog Barkleya ubraja se i Neven Spahija, bivši izbornik Hrvatske i pomoćni trener Atlanta Hawksa.
 
Neven Spahija zgrožen je izjavom legendarnog Charlesa: ''NBA je danas čudo, čast mi je što sam dio svega toga"
 
''Charles Barkley je velikan NBA-ja i ugledni TV komentator, ali cijela mu je karijera obilježena čudnim izjavama. Što se mene tiče, ovdje završava ikakva ozbiljnija analiza onoga što je on rekao. Ne bih ulazio u razloge zbog čega je rekao da je danas NBA najgora u povijesti, jednako kao što sam smatrao apsurdnim uopće komentirati njegovu lanjsku izjavu da Golden State igra žensku košarku. O Barkleyu ne bih puno govorio. Neka se Amerikanci bave onim što je rekao i zašto je rekao. Ono što mogu komentirati je NBA danas, a egzaktne činjenice pokazuju da liga nikad nije bila jača i spektakularnija, a na koncu i gledanija. Brojke dovoljno govore pa i one demantiraju Barkleya'', odmah je na početku razgovora za Index Spahija komentirao Barkleyevu spornu izjavu, a onda i objasnio zašto smatra da je bivši košarkaš potpuno pogriješio u svojoj izjavi.
 

 
''Aktualna sezona je fantastična. Uzbudljiva, dinamična, neizvjesna. Nitko ne pobjeđuje u ludim serijama, a i najjači često gube. Utakmice u regularnoj sezoni igraju se u tempu doigravanja, a što tek reći na individualne dosege Hardena, Westbrooka, LeBrona, Curryja, Thompsona, Davisa… Čast mi je da sam danas dio NBA-ja'', objasnio je Spahija pa nam je za kraj razgovora u kratkim crtama recenzirao partije hrvatskih igrača u NBA-ju ove sezone:
 
''Zadovoljan sam njihovim igrama. Bojan je pokazao da je klasa i nametnuo se kao glavni igrač Netsa. Dario igra vrlo dobro. Istina je da je imao i oscilacija u igri, ali za rookie sezonu to je očekivano. Mali Bender me oduševio. Smatrao sam da je još prerano do igra u NBA ligi, ali demantirao me. Svaka mu čast. Rudež se dokazao kao odličan specijalac, a ima sreće da ga je trener Magica Frank Vogel vodio u Indiani, pa vrlo dobro zna što Damjan može. Hezonja ima problema i pokazalo se točnim ono što sam još lani prognozirao, ali nije to kraj svijeta. Ako ne može igrati u ovom sustavu, možda će biti bolje u nekom drugom. Njemu bi bilo važno da ga što prije 'trejdaju'. S druge strane, mislim da će se to i dogoditi jer se i Orlandu ne isplati da im peti pick drafta propada na klupi.
 
Za razliku od Bendera, Zubac uglavnom nije u rosteru. Ako sam za Šarića tvrdio da je u NBA došao s dvije godine zakašnjenja, za Zupca i Bendera smatrao sam da su stigli dvije godine prerano. Zasad me Bender demantirao, ali Zubac nažalost nije.''
 
Dino Rađa podržava Barkleya: "Moji su argumenti imena''
 
S druge strane, potpuno oprečnog mišljenja od Spahije je Dino Rađa. Jedan od najvećih europskih košarkaša svih vremena te bivši košarkaš Celtica smatra kako je Barkley u pravu. Rađa kaže kako danas u NBA-ju ni izbliza nema talenta kao nekad te bez obzira na to što je teško uspoređivati generacije, za njega je ona Jordanova i Barkleyeva daleko iznad LeBronove i Curryjeve.

''Danas je NBA puno veći spektakl nego u vrijeme kad sam ja igrao u toj ligi. Sve se diglo na mnogo višu razinu, posebno marketinški. U tom smislu NBA je danas mnogo jača nego nekad, ali što se tiče igračke kvalitete, garantiram vam da je Barkley u pravu. U njegovo vrijeme igrali su puno bolji igrači nego danas. Kako to argumentiram? Imenima, eto kako. Jordan, Pippen, Barkley, Ewing, Bird, Magic, Olajuwon, David Robinson, Malone, Stockton, Thomas, Draxler, Shaq… Trebam li još nabrajati?'', kazao je Rađa Indexu, a onda nastavio u sličnom tonu:
 

''Svaka čast Westbrooku, on je čudo od igrača, ali možemo li ga usporediti s Jordanom? Koga možemo usporediti s Jordanom? Ili s Magicom? O'Neillom? Jabbarom? Hardena ili Duranta? Ma, dajte. Možemo uzeti kao primjer i današnje centre. U cijeloj ligi ne igraju tri vrhunska centra. Davis je super igrač, ali koliko mu momčad ima pobjeda? Četiri, pet? Jedno je skupljati rekorde, a drugo pobjede. Ako jedan Zaza Pachulia igra centra u najboljoj momčadi lige, onda neka sve ide kvragu.
 
Teško je i nezahvalno uspoređivati generacije i različite epohe. Svako vrijeme nosi svoje trendove i junake. Međutim, moguće je usporediti talent i košarkašku vještinu. Slažem se s tim da su danas igrači brži i fizički jači, ali dva zrna soli u glavi puno više vrijede od sirove snage. Ono su bili genijalci, danas su na sceni samo dobri igrači'', zaključio je prvi čovjek hrvatske košarke.
 

Pročitajte više