HAJDUK

Vi niste Hajduk: Igrači Hajduka napravili su jedinu stvar koju nisu smjeli

Foto: Pixsell

JOŠ DUGO će se prepričavati spektakularno ispadanje Hajduka iz Europe od Gzire United.

Bilo je groznih poraza u Hajdukovoj povijesti, ali debakl protiv poluamatera iz malteškog lučkog grada i poraz 1:3 na Poljudu je dno dna. Nitko nema objašnjenje kako je Hajduk ispao nakon što je ukupno vodio 3:0. Nema ga ni Siniša Oreščanin, sad već bivši trener Hajduka.

Očito šokiran onim što se malo ranije odvijalo na poljudskom travnjaku, Oreščanin je poslije utakmice jedva spajao rečenice na press konferenciji. Njegove izjave nisu imale smisla i sigurno su bolno iritirale svakog navijača Hajduka, koji je u četvrtak dobio potvrdu da nikoga u klubu nije bilo ni briga hoće li pobijediti Gziru.

Nitko se u ovoj situaciji nije snašao

Marin Brbić vodi rat na nekoliko frontova, a Oreščanin je stavio ruke u džepove i hladno kazao: “To je nogomet, okrećemo se HNL-u.” Mladom Hajdukovom treneru je, kao i njegovim igračima, ovo ipak bila potpuno nova situacija u kojoj se nije snašao i teško je skrivao šok koji je proživio, bez obzira na sve turbulencije dosad u Hajduku. 

Oreščaninove nepovezane i neiskrene misli bile su ujedno i jedino što su Hajdukovi navijači, njih 20.000 koji su uživo gledali povijesnu sramotu i deseci tisuća diljem Hrvatske, mogli čuti od onih odgovornih za taj rezultat. Odgovorni su i igrači, štoviše, najodgovorniji za "loš mindset", kako je Oreščanin objasnio uzrok pada. Turbulencije u klubu ipak ne mogu objasniti zašto igrači stari u prosjeku 22 godine nemaju u sebi nikakvu želju za pobjedom. 

Nijedan igrač Hajduka nije se udostojio stati pred novinare i barem pokušati objasniti razloge za najteži poraz u klupskoj povijesti. Možemo razumjeti igrače da ne žele davati izjave nakon što ih je deset kretena naganjalo po terenu, ali ti kreteni ne predstavljaju veliku većinu normalnih Hajdukovih navijača. A oni bi od tih igrača željeli čuti kako su tri Hajdukova braniča izgubila skok protiv Jeffersona ili zašto Hajduk u dvije utakmice protiv malteškog predstavnika nije složio tri zicera. No igrači su samo prošli kraj mix zone, a klupski glasnogovornik je rekao: “Neće biti izjava.”

I nije im prvi put.

Osim što je strašno podbacio rezultatski u posljednje vrijeme, Hajduk je još više podbacio u odnosu s onima koji čine klub, svojim navijačima. Već treći put u razmaku od nekoliko mjeseci Hajdukovi igrači podvili su rep i odbili dati bilo kakve izjave nakon teških poraza. Kada su pobjeđivali, bili su puni sebe. Sjetimo se samo Stanka Jurića koji se nakon velike pobjede protiv Rijeke 4:0 popeo na ogradu sjeverne tribine i s Torcidom zapjevao “I Purgera, i Riječana, i šakama i nogama…”

Klub nije reagirao na govor mržnje iz vlastitih redova

Jurić je nakon toga rekao da su ga, eto, ponijele emocije, a Hajduk se nije službeno oglasio oko njegova potpuno neprihvatljivog postupka. Dobio je samo 5000 kuna kazne od HNS-a, ali klub ga, barem javno, nije ni opomenuo ni sankcionirao, što bi bilo sasvim normalno budući da je bila riječ o školskom primjeru govora mržnje.

I dok je Jurićev izlet na Sjever dijelu Hajdukovih navijača možda bio simpatičan, sigurno i simpatičan nije bio katastrofalni poraz od Gorice 3:0 samo tjedan dana kasnije. Momčad Sergeja Jakirovića pregazila je Hajduk koji nije bio ni sjena ekipe koja je razbila Rijeku, ali navijači nisu od igrača dobili objašnjenje za taj veliki kiks. Jedino što su Hajdukovi veliki frajeri napravili nakon te utakmice je da su razbili vrata na svlačionici stadiona Gorice. Jedini koji je imao muda stati pred novinare i reći par rečenica bio je mladi Domagoj Bradarić koji je reagirao kapetanski.

Nakon poraza od Gorice Hajduk je nanizao nekoliko pobjeda i osigurao Europu, ali je u zadnjem kolu na Maksimiru prelako izgubio 3:1 u utakmici u kojoj se nadao da će Dinamu pokvariti feštu. To se nije dogodilo, a u mix zoni smo pokušali saznati što imaju reći u svoju obranu. No ponovno su prošli kraj novinara kao kraj “turskog groblja”, praveći se da ih se to što se dogodilo ne tiče.

Nema izgovora za takvo ponašanje

Hajdukovi igrači, kao i svi drugi koji izbjegavaju novinare u neugodnim situacijama, moraju znati da štetu čine sebi i navijačima, koji ih toliko dobro plaćaju. Plaćaju i čak tri klupska glasnogovornika.

Normalni navijači koji godinama stoje uz klub kada ga svi opelješe zaslužuju iz prve ruke saznati zašto ih je Hajduk razočarao i koja je strategija za njihovo ulaganje. Za ignorantsko ponašanje prema njima nema baš nikakve isprike.

No za to nisu krivi klinci od 20 i kusur godina, koje je Oreščanin gurnuo u vatru protiv Gzire United. Za to je kriv klub i sva tri njegova glasnogovornika koji moraju osigurati da klub izgleda profesionalno i onda kad se raspada. Da trebaju biti frajeri i u pobjedama i u porazima i da nikad, ali nikad, ne smiju okretati leđa navijačima, koji skupo plaćaju da bi se oni prešetavali na Poljudu.

>>> Hajduk završio sezonu nakon prve utakmice na Poljudu. Najveća sramota dosad

>>> Jedan potez trenera otkrio je sve o Hajduku. Ovi igrači nisu spremni ni za HNL

Pročitajte više