Video - Bilić dva dana poslije potopa: Prije nismo poletjeli, nećemo ni sada pasti

"POKUŠALI smo duplirati engleske bokove pa smo na krila stavila naše  najmotoričnije igrače, ali nakon ovakvog rezultata svako drugo rješenje se čini bolje", rekao je izbornik na pitanje zamjera li što sebi nakon katastrofalne igre i rezultata na Wembleyju.

Nani za rođendan "petarda" i torta

Kao i prošle godine, izborniku su Englezi pokvarili rođendansko slavlje i zagorčali tortu, jer podsjećamo, Capello mu je 10. rujna 2008. podario četiri komada na Maksimiru, a ove godine je bio još izdašniji i dva dana prije Bilićevog rođendana s pet komada napunio našu mrežu. 

Ipak, osoblje Sheratona, tradicionalne reprezentativne baze, osim što je htjelo utješiti Bilića, željelo se lijepom gestom zahvaliti izborniku na uspješnoj suradnji, pa je za 41. rođendan počašćen tortom i šampanjcem, tako da bar po nečem dobrom pamti ovaj 11. rujan.

Bilić je naravno prihvatio poklon i poljubac čestitke domaćice hotela, ali na licu mu se vidjelo kako smatra da trenutna situacija nije baš za slavlja, pa makar se radilo o rođendanskim, dok su se tortom, naravno, osladili novinari.

Bilić se trudio ostaviti dojam kako je Hrvatska u stvari u dobroj i povoljnoj poiziciji i kako će nas pobjeda u Kazahstanu uz odgovarajući rezultat na utakmici Ukrajine i Engleske odvesti u dodatne kvalifikacije za SP. Evocirao je pritom uspomene na dramatičnu kvalifikacijsku kampanju za SP '98.: "Tada smo nakon poraza od Danske morali pobijediti u Sloveniji, a istovremeno se nadati da Grčka ne pobijedi Dansku", prisjetio se Bilić posljednjeg puta kada Hrvatskoj plasman u dodatne kvalifikacije za SP nije ovisio o njoj samoj.

Igrači su nakon utakmice govorili o grču u želucu prije susreta. Dosada to nije bio slučaj - reprezentativce je protiv svakog dosad krasila odlučnost?

"U pripremi utakmice to nisam primijetio osim kod nekolicine igrača, što je odlučilo pri odabiru igrača za prvu postavu. Od igrača se samo zahtijevalo i oni su to znali - da ostave srce na terenu.

Jesu li igrači ostavili srce na terenu?

"Jesu, dali su sve od sebe koliko su mogli su datom trenutku. Vama i nama to možda nije tako izgledalo, ali priče o izostanku angažmanu su deplasirane."

Zašto Pokrivač, a ne Čale na lijevom boku?

"Mislili smo da će on bolje začepiti rupu. Da je igrao Čale, a ne Pokrivač svi biste pitali zašto je igrao ovaj, a ne onaj. Sjetite se kad sam prvi put pozvao Čalu koliko je bilo prigovora zašto je on uopće u reprezentaciji."

Nakon loše predstave protiv Bjelorusije u Zagrebu i očajne s Engleskom na Wembleyju logično je zapitati se ima li reprezentacija snage za preokreti i pobjedu u Kazahstanu?

"Uvjeren sam da ćemo se u Kazahstanu vratiti na najbolji mogući način."

Kako riješiti akutni problem lijevog boka jer se i protiv Engleske vidjelo da nam je to najranjivija pozicija?

"Nije Engleska samo Lennon pa da nam je jedino lijevi bok pričinjavao probleme. Oni su bili bolji na svakom dijelu terena. Igrače koje smo im suprotstavili su najbolji koje imamo, ali smo im na svakom dijelu terena bili inferiorni."

Je li nam se remijem Bjelorusije i Ukrajine vratila sreću koju ste tako potencirali?

"Pustimo sada sreću, želim da nam se što prije vrate igrači koji su nam jako nedostajali - Ćorluka, Kovač i Modrić.

Spominjali ste širinu momčadi i kako imamo više rješenja za mnoge pozicije, ali posljednje dvije utakmice su pokazale da to nije tako?

"Mi imamo širinu što smo pokazali u Minsku gdje je bilo jako dobro, ali jedino kada samo u formi, kada smo zdravi i kompletni onda možemo parirati najjačim suparnicima. U protivnom, dogodi se katastrofa, primjerice kao protiv Engleske kojoj je sve ulazilo."

Tomislav Ivić kaže da bi ishod bio isti s Modrićem i Ćorlukom u momčadi jer su nam igrači prošli zenit?

"Sto posto sam siguran da ne bi bilo isto s njima u sastavu. Naši igrači su ili na vrhuncu karijere ili su blizu njega. Osim toga, kad igraju za reprezentaciju kod njih su prisutni ogromni naboj i energija, a oni koji ne mogu igrati zovu i pitaju bi li mogli doći trenirati s nama."

Zašto nam je izostanak Modrića nenadoknadiv i je li istina što govore pojedini stariji igrači da odlaskom Nike Kovača nemamo vođu na terenu?

"Modrić je nama ono što su Messi ili Ronaldo u njihovim klubovima. A što se tiče Nike Kovača, on je obilježio jednu eru reprezentacije dok je Darijo Srna njegov dostojni nasljednik."

Obzirom na naš mentalitet je li bila primjerena najava više od godinu dana prije kraja ciklusa da odlazite s izborničke pozicije?

"Ja sam rekao da je četiri godine na mjestu izbornika optimalno i da bi sve drugo bilo predugo, a nakon toga ste vi novinari potencirali te teme."

Bi li neodlazak na Svjetsko prvenstvo bio neuspjeh hrvatskoj kao reprezentaciji i vama osobno kao izborniku?

"Bio bi neuspjeh. Hrvatska je navikla biti sudionik velikih turnira i koliko god naša kvalifikacijska skupina bila teška ne plasirati se na SP bio bi neuspjeh. Međutim, šanse su nam prilično velike iako će nam biti teško u Kazahstanu. Ali, biti ćemo kompletni i tako se možemo suprotstaviti svakome."

Pročitajte više