Video: Dinamo je rušio Auxerre i Marseille, ali Francuzima je Maksimir ostao u lijepom sjećanju

DINAMO će večeras na Maksimiru prvi put ugostiti najuspješniju momčad francuskog Championnata u posljednjem desetljeću, no prije Lyona čast igranja u Zagrebu imale su samo dvije francuske momčadi Auxerre i Marseille, koji su dolazili u više navrata.

> Bahatost i optimizam bez pokrića: Lyon nikome nije dao više od tri gola već osam mjeseci

> Maksimirski trening koban: Lyon ostao bez Bastosa?

> Kallstrom: Tražimo čudo, ali nismo više toliko moćni da možemo biti nezadovoljni Europa ligom

Počelo je s gostovanjem Marseillea na Maksimiru davne 1969. godine nakon remija 1:1 iz prve utakmice u Francuskoj. Bila je to godina u kojoj je Dinamo izborio svoje posljednje "europsko proljeće", a sve zahvaljujući igraču koji je do danas ostao jedini igrač "modrih" koji je zabio dva gola nekom francuskom klubu. Marijan Novak u toj je utakmici tresao mrežu u 52. i 89. minuti za konačnih 2:0 i prolaz u četvrtfinale u kojem ih je kasnije izbacio Schalke.

Bila je to i prva od dvije pobjede Dinama u pet utakmica protiv francuskih predstavnika na domaćem terenu.

U pretkolu Kupa Uefe 1989. Auxerre je u Zagreb stigao na uzvrat nakon poraza 0:1 od Dinama u prvoj utakmici pogotkom Davora Šukera. Ipak, "modri" nisu uspjeli obraniti prednost već su s porazom 1:3 ispali iz Europe. Od 33. do 36. minute gosti su zabili dva gola preko Kovacsa i Otokorea, Panadić je smanjio u 54., a Otokore zaključio utakmicu novim golom samo tri minute kasnije.

U jesen 1994. Auxerre se vratio na Maksimir u prvoj utakmici drugog kruga Kupa pobjednika kupova, a Dinamo, odnosno tadašnja Croatia, je iskoristio priliku za osvetu. Domaći su slavili sa 3:1, ali u uzvratu ipak ispali s porazom 3:0. Maksimirsku utakmicu Croatia je otvorila pogotkom Jeličića već u 2. minuti. Diomede je izjednačio u 21., ali Soldo je do poluvremena vratio vodstvo da bi Pamić u 65. minuti zabio i treći gol.


Jedini domaći susret s Francuzima u skupini Lige prvaka bio je onaj s Marseilleom 1999. godine koji je Dinamo, još uvijek pod imenom Croatia, izgubio sa 2:1. Loše je počelo za domaće kada je Bakayoko već u 5. minuti zatresao mrežu Dražena Ladića. Šokota je izjednačio u 64. minuti, ali Perez je golom u 77. donio pobjedu gostima.

I posljednje domaćinstvo francuskom klubu završilo je porazom Dinama 2:1. U prvoj utakmici 1. kola Kupa Uefe 2006. godine opet je bolji bio Auxerre. Jelen je fantastičnim pogotkom u 43. minuti doveo goste u vodstvo, Eduardo da Silva izjednačio je u 67., a rumunjski napadač Niculae u 72. je zapečatio sudbinu zagrebačkog kluba.

Pročitajte više