Video: Iran najavio bojkot OI 2012. zbog loga sa skrivenim značenjem?

IRANSKI olimpijski odbor zaprijetio je bojkotom Olimpijskih igara u Londonu sljedeće godine zbog logotipa koji smatra rasističkim i provokativnim.

Logo londonskih Igara imitira brojku 2012, ali Irance on podsjeća na riječ Zion koja označava Izrael, državu koju oni ne priznaju.

''Nažalost, svjedoci smo da su nadolazeće Olimpijske igre pred velikim izazovom koji proizlazi iz rasističkog duha nekih ljudi'', napisao je predsjednik Iranskog olimpijskog odbora Mohammad Aliabadi u pismu prvom čovjeku Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Jacquesu Roggeu.

''Cijenimo napore koje radi IOC kako bi proširio olimpijski duh diljem svijeta. Ali, tražimo da razmotrite ovaj problem koji, ako bude zanemaren, može imati destruktivne posljedice na budućnost sporta, a posebno na Igre u Londonu. Naglašavanje vrijednosti olimpizma, koji brani bilo kakvu pristranost, političku, religijski ili rasnu, moglo bi imati glavnu ulogu u poboljšavanju londonskih Igara. Upotreba riječi Zion u logotipu Igara je sramotan čin, protivan olimpijskim vrijednostima'', stoji u nastavku pisma uz zaključak da je Iran, kao i još neke zemlje, spreman bojkotirati Igre ako Rogge nešto ne poduzme.

Više je islamskih zemalja odmah po objavi logotipa izrazilo nezadovoljstvo, ali Iran je prvi koji je i službeno zatražio akciju. Iz ureda za odnose s javnošću londonskih Igara odbacili su sve optužbe:

''Naš logotip predstavlja 2012. godinu i ništa više. Objavljen je 2007. nakon brojnih konzultacija, tako da smo iznenađeni da su žalbe stigle tek sada.''

Londonski studio dobio posao dizajniranja olimpijske baklje

Londonski dizajnerski studio BarberOsgerby dobio je posao kreiranja baklje koja će nositi olimpijski plamen uoči Olimpijskih igara u Londonu iduće godine.

Dizajneri Edward Barber i Jay Osgerby pobijedili su na natječaju koji je organizirao Organizacijski odbor londonskih Igara. Baklju bi trebali predstaviti u lipnju ove godine, a njezin će put iz Grčke početi 18. svibnja 2012. Završit će 27. srpnja na Olimpijskom stadionu u Londinu, tijekom ceremonije otvaranja Igara.  Tijekom 70 dana će je nositi oko 8000 ljudi.

"Oko 95 posto stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva bit će udaljeno najviše sat vremena od  mjesta kojim će prolaziti baklja. Cilj nam je da baklja svojim izgledom bude jedan od najupečatljivijih simbola Igara", objasnio je Sebastian Coe, čelnik Organizacijskog odbora Igara.

Pročitajte više