Video: Lakrdiju je trebalo zaustaviti prije godinu dana

TOČNO godinu dana je prošlo od sramotne izborne skupštine HNS-a koja je potvrdila Vlatka Markovića za predsjednika. Lakrdija od izbora zorno je pokazala na kakvim je temeljima nasađen nogometni savez, a potvrda toga je stigla uhićenjem Željka Širića i Stjepana Djedovića prije desetak dana.

Nakon kampanje za predsjednika i lobiranja po županijskim savezima oba tabora su se pojavila u Westinu 17. prosinca 2010. U borbi za predsjednika HNS-a bili su Vlatko Marković i Igor Štimac, a nakon kaosa u Skupštini pobjedu je odnio Marković sa samo jednim glasom više. Dobio je 25 glasova delegata.

Što uopće reći o Skupštini koju je pratio i član Uefinog izvršnog odbora, gdje se baratalo s nazivima poput "đukela, idiot, seljačina", a Davor Šuker iz prvog reda nadgleda "svoje" ljude za koga su glasali?

Sinovčića su čuvali zaštitari, umalo je došlo do opće tučnjave, a Mamić je iz zadnjeg reda uporno vrijeđao pojedine Skupštinare, ali i urlao na Vlatka i Zorka zbog sramotne organizacije. Viknuo je na Štimca "nećeš razbojniče" što je uz uzvik "ajmoooooo" i "mučko đubre" njegova najpoznatija izjava. Ali, nije štedio ljude ni iz svoga tabora "Je.. vas bog, pa krenite više. Vi ne znate voditi Skupštinu, kakva je ovo organizacija? Zorko jebo te..." S takvim vokabularom, odlično se uklopio u društvo u Westinu.

Mamić je skoro svakih pet minuta prekidao tišinu u dvorani, a predstavniku bjelovarsko-bilogorske županije koji je prvi glasao poručio: "Pokaži mi da te iskontroliram za koga si glasao?" Na to je stigao odgovor od predstavnika Zadra Josipa Bajla: "Tko si ti da ovdje nešto kontroliraš?" Mamić mu je poručio: "Šuti, brkati idiote!"

Štimac je u jednom trenutku pobjedonosno skupio šake nakon što je doznao da je u tajnom postupku dobio oba glasa Primorsko-goranske županije. Bio je siguran da je dobio 25 glasova, no među njima je bio Juda. Njegov tabor imao je objašnjenje: porazila ih je Verifikacijska komisija, koja je dopustila da u ime Dubrovačko-neretvanske županije glasuju delegati izabrani na prvoj Skupštini; Vejić i Previšić. Predsjedniku Jurjeviću ta je mogućnost bila oduzeta.

Na kraju je za osječki lobi bio zaslužan za pobjedu barem jednako koliko i Zdravko Mamić. Osim što je uvođenjem Davora Šukera Mamićevoj (i Markovićevoj) kandidaturi priskrbljena prijeko potrebna karizma, a zahvaljujući broju klubova u Osječko-baranjskoj županiji i četiri glasa, za ispravna tumačenja pravnih i mandatskih začkoljica vezanih za (ne)postojanje kredibiliteta skupštinara Tomislava Jurjevića i Mate Previšića, također je bio zadužen čovjek s njihovog terena, Ante Vučemilović.

Opširnije o Skupštini možete pročitati ovdje.

Pročitajte više