Video: Suspendirani suci koji su "namjestili" sedam penala u dvije utakmice

NA zahtjev nacionalnih saveza čije su reprezentacije sudjelovale u dvjema prijateljskim utakmicama u Antalyji odigranima istog dana, Svjetska je nogometna federacija još sredinom prošlog mjeseca pokrenula istražni postupak.

Riječ je o ogledima između Bugarske i Estonije (2:2) odnosno Latvije i Bolivije (2:1), odigranima devetog veljače na neutralnom terenu u turskoj Antalyji. Utakmice su u organizaciji zasad neimenovane agencije odigrane na istom stadiončiću, jedna za drugom, s istom, mađarskom sudačkom trojkom, bez televizijskog prijenosa i praktički bez ijednog gledatelja. Svih sedam golova na objema utakmicama zabijeno je iz 11-eraca. Malo je bilo potrebno da se odmah posumnja u namještanje.

Pet milijuna eura uloženo na estonija - Bugarska

Njemački tjednik Stern donosi informaciju da je povjerenik za suce pri Mađarskome nogometnom savezu, Laszlo Wagner, zbog skandala na neodređeno suspendirao čak trojicu mađarskih sudaca. Ispada da je sudac koji je sudio dvoboje, Krisztian Selmeczi, uopće nije imao povjerenikovo dopuštenje za suđenje tih utakmica, već je ta dužnost povjerena njegovu kolegi Kolosu Lengyelu. Wagneru nije jasno kako je došlo do zamjene, tako da je jednostavno izbrisao obojicu s lista, skupa s njihovim nadređenim lokalnim povjerenikom, Janosom Csakom.

"Mogu samo reći da, barem dok sam ja sudački povjerenik, ova trojica više nikad neće raditi u nogometu", rekao je Wagner.

Istraga se nastavlja i dalje. Sumnjivo su ponašanje sudaca odmah prijavili gotovo svi dužnosnici iz saveza koji su sudjelovali u utakmicama, a iz Estonskoga nogometnog saveza najavili su da s agencijom koja im je organizirala utakmicu više nikada neće surađivati.

Stern također piše da su na obje utakmice uložene višemilijunske svote na kladionicama. Tjednik tvrdi da je samo na dvoboj Estonije i Bugarske uplaćeno pet milijuna eura.

Pročitajte više