Vikend debata: Je li Ronaldo morao ponoviti penal?

Foto: Screenshot YouTube

BUGARSKA je sinoć u prijateljskoj utakmici svladala Portugal golom Marcelinha s 1:0, no glavna vijest s te utakmice katastrofalna je šuterska večer Cristiana Ronalda, koji je zapucao nekoliko ''mrtvaca'', a u 67. minuti vratar Bugarske Stojanov mu je obranio i jedanaesterac.
 
Cijeli je svijet obišla snimka Ronalda koji nakon promašaja u šoku i nevjerici tupo zuri ne vjerujući što mu se događa. Međutim, nakon pogledane snimke dojma smo da je sudac grubo pogriješio jer je po pravilima nogometne igre trebao ponoviti kazneni udarac.

Pravila nogometne igre kod izvođenja udaraca s bijele točke jasno kažu:
 
''Golman se smije kretati samo po gol liniji, ne smije krenuti prema naprijed. Ostali igrači moraju biti 9,15 metara od lopte (bijele točke) i ne smije krenuti u kazneni prostor dok lopta nije udarena.''
 
U ovom slučaju vratar Bugarske neposredno prije Ronaldovog udarca izletio je barem dva do tri metra prema naprijed, smanjivši tako kut Portugalcu. 
 
Načelno, suci ne bi smjeli uopće, po nikakvim okolnostima tolerirati prerano izlaženje s crte, eventualno možda pola metra ukradenog prostora kod odskočne noge, međutim, često ne reagiraju jer igrač koji izvodi kazneni udarac zabije gol, a onda ne bi imalo smisla poništavanjem gola nagraditi momčad čiji je golman prekršio pravila.
 
Kod izvođenja kaznenog udarca pomoćni sudac dolazi na sjecište kaznenog prostora i poprečne crte i on je taj koji kontrolira kretanja vratara. Posao glavnog suca je da pazi da igrače u polju ne uđu prerano unutar 16 metara.
 
U slučaju ako golman, iskoristivši prednost koju je stekao na zabranjen način obrani udarac, pomoćni sudac mora mahati glavnom, a ovome je dužnost ponoviti udarac.
 
Ogledni primjer ispravne suradnje glavnog i pomoćnog suca dolazi iz SAD-a, gdje je pomoćni sudac čak dva puta signalizirao glavnom da je golman pogriješio. 

Pročitajte više