Vjerske vođe dozvolile Terimu da zbog Hrvatske i Eura "zaobiđe" Kuran

Foto: Guliver Image/Getty Images

RAMAZAN, za muslimane sveti mjesec i mjesec posta, počeo je u ponedjeljak. Za vrijeme Ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana. 
 
Turska u nedjelju otvara Euro protiv Hrvatske, a brojni su novinari turskog izbornika Fatiha Terima i neke reprezentativce pitali hoće li se držati pravila Ramazana za vrijeme Eura ili će se stroge odredbe Kurana ipak malo zaobići.
 
''Ramazan je vrlo važan za nas, no treninzi i utakmice svaka tri dana na Euru tjelesno su vrlo zahtjevni. Zdravlje mojih nogometaša je na prvom mjestu. Igrači mogu postiti, ali ne na dane utakmice'' rekao je turski izbornik Fatih Terim.
 
Terim je od turskih vjerskih vođa dobio dopuštenje da igrači od posta budu izuzeti samo na dan igranja utakmica, no ne i u ostale dane.
 
Zanimljivo, premda praktični vjernik, njemački reprezentativac, Turčin Mesut Özil, rekao je kako se ne namjerava pridržavati pravila posta za vrijeme Eura, jer bi tako doveo u pitanje svoje zdravlje. 
 
''U tom režimu ne bih uspio izdržati turnir u Francuskoj'', rekao je njemački reprezentativac i dodao je kako će sve nadoknaditi nakon turnira.
 

Pročitajte više