Vlada povećala 30 posto nagrade osvajačima medalja na Olimpijskim igrama

ZLATO rukometaša s Olimpijade u Ateni, njih 15-orice i njihova izbornika i trenera Linu Červara i Irfana Smailagića država će nagraditi sa po 169.000 kuna, srebro Duje Draganje i braće Nikše i Siniše Skelina sa po 130.000 kuna, te bronce Nikolaja Pešalova i Ivana Ljubičića i Marija Ančića sa po 91.000 kuna, a na te se nagrade neće plaćati porez, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Vlada je, naime, izmijenila Odluku o kriterijima za dodjelu novčanih nagrada za vrhunska športska postignuća kojom su nagrade za osvajače medalja na Olimpijskim i paraolimpijskim igrama povećane za 30 posto u neto iznosu.

Izmjenama je posebno uređeno i nagrađivanje trenera, ili izbornika i glavnog trenera za osvajače zlatnih olimpijskih medalja i to tako da trener u pojedinačnim sportovima, odnosno izbornik i glavni trener ekipe u momčadskim sportovima dobiju isti iznos nagrade kao i sportaši.

Tako će i izbornik i trener zlatnih rukometaša dobiti nagradu u iznosu kao i svaki rukometaš, dok će stručni stožeri ostalih osvajača medalja, kao i do sada, moći dobiti najviše 80 posto od iznosa koje dobije sportaš osvajač medalje, a ukupan zbroj tih nagrada ne može biti veći od najvišeg neto iznosa za sportaše.

Neslužbeni novinarski izračun pokazuje da će država za nagrade osvajačima medalja u Ateni iz proračunske zalihe izdvojiti oko 4 milijuna kuna.

Na nagrade koje će isplatiti osvajačima medalja u Ateni neće se plaćati porez. Ove nagrade se trebaju tretirati kao jednokratne nagrade, kao državne nagrade, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima (članak 6. Zakona o porezu na dohodak) na državne se nagrade ne plaća porez, objasnio je ministar financija Ivan Šuker.

Ministar je najavio i da će se predstojećim izmjenama Zakona o porezu na dohodak definirati kako i na koji način oporezivati dohodak sportaša, te definirati i način i mogućnosti ulaganja u sport.

Te bi izmjene, kako je novinarima objasnio Šuker, uredile primanja sportaša tako da im se određeni iznos (u postotku od primanja) priznaje kao paušalni trošak na koji ne plaćaju porez, a na ostatak iznosa plaćali bi porez i prirez.

Koliki bi bio taj paušal i kolika bi bila stopa poreza za sada se ne zna, i to je još uvijek predmet rasprave, ali trenutno se barata sa stopom poreza na dohodak od 25 posto.

Na isti način kao sportaši razmišlja se urediti i primanja, odnosno ugovore umjetnika, a reguliralo bi se i plaćanje, odnosno osnovica za doprinose u tim slučajevima, najavio je Šuker.

Članovi Vlade i današnju su sjednicu iskoristiti da još jedanput čestitaju osvajačima medalja na Olimpijadi u Ateni.

Uz čestitke u ime Vlade, premijer Ivo Sanader izrazio je uvjerenje da će uspjeh hrvatskih sportaša, koji su u Ateni osvojili pet medalja, biti veliki poticaj mladima da se bave sportom, te poručio da Vlada čini i činit će koliko može na širenju sportskih aktivnosti među mladima.

Pročitajte više