Vratio se spasiti klub pa krenuo najgore u zadnjih 21 godinu: "Misli da je bog"

Foto: Guliver Image/Getty Images

IGRALE su se posljednje minute dvoboja između Leicestera i Cityja. Lisice su se fantastično branile cijelu utakmicu, a iz kontri su opasno napadali gol momčadi Pepa Guardiole. Rezultat na semaforu je bio 0:0, a navijači Liverpoola su se pred TV ekranima veselili jer su bili na koračić do prve titule prvaka Engleske nakon punih 29 godina.

A onda je loptu uzeo Vincent Kompany. Povukao je od centra, namjestio se na udarac, ignorirao je molbe suigrača da ne šutira i raspalio je loptu u same rašlje Kaspera Schmeichela. Bila je to golčina za pobjedu, bila je to golčina za naslov prvaka.

Nakon proslave 33-godišnji Kompany se odlučio vratiti kući, tamo gdje je sve počelo, u svoj Anderlecht, koji proživljava možda i najteže razdoblje u svojoj povijesti.

Kompany je preuzeo ulogu trenera-igrača, a navijači su ga dočekali kao spasitelja.

"Otišao kao princ, vratio se kao kralj", pisalo je na velikom transparentu koji su navijači slavnog belgijskog kluba izvjesili tijekom debi utakmice Kompanyja u novoj ulozi.

Ipak, navijači bi lako mogli promijeniti mišljenje jer Anderlecht s Kompanyjem na čelu ima najgori start u prvenstvu u posljednjih 21 godinu. Nakon četiri odigrana kola imaju dva remija i dva poraza i nalaze se na bijednom 13. mjestu.

Ono što posebno brine navijače je činjenica da Kompany luta s taktikom i formacijom. U prva četiri kola promijenio je čak 22 igrača i stalno je mijenjao sustav igre.

Legendarni Marc Degryse, bivši igrač Anderlechta i član prve zlatne generacije belgijskog nogometa oštro je kritizirao Kompanyja.

''Kompany je dobar nogometaš, ali samo je čovjek. On misli da je bog. Treneri reprezentativne pauze koriste kako bi radili s igračima, a on će biti u sastavu reprezentacije Belgije protiv San Marina i Škotske, a zatim će otići u Manchester gdje će igrati utakmicu njemu u čast. Znam da neki vole imati puno posla, ali često se dogodi da postanu previše zatrpani'', rekao je Degryse, pa je nastavio:

''Kompany bi o tome trebao razmisliti. Da je neki drugi stoper pogriješio kao što je pogriješio on, Kompany bi ga sigurno kritizirao i izbacio iz sljedeće utakmice. Naravno da ne mislim da bi trebao prestati igrati, ali ako je iskren kao trener, sigurno ne može biti zadovoljan sa sobom kao igračem.''

Pročitajte više