KVALIFIKACIJE ZA EURO

Zabija više i od Kramarića

Foto: EPA

FANTASTIČNI i do prije pola godine potpuno nepoznati Krzysztof Piatek ne staje, nego iz utakmice u utakmicu, bez obzira na to igra li za Genou, Milan ili Poljsku, nemilice zabija nastavljajući nevjerojatnu golgetersku seriju. 

Austriji je zabio 29. gol u samo 34 nastupa od početka sezone za Genou, Milan i Poljsku

U prvoj utakmici kvalifikacija za Euro 2020. postigao je jedini gol na utakmici za pobjedu svoje reprezentacije kod Austrije. I to samo deset minuta nakon što je ušao u igru na Prateru. Tako je zabio 29. gol ove sezone, i to već u 34. nastupu. 

A još ljetos bio je poznat tek kao prvi strijelac devetog kluba Ekstraklase, bez nastupa za reprezentaciju i odlaska na SP

A još prošlog ljeta bio je poznat kao najbolji strijelac devetoplasiranog kluba Ekstraklase. Nije imao nijedan nastup za reprezentaciju i nije uspio ući na popis Poljske za SP. 

Krzysztof Piatek (23) koji je s 21 golom bio treći strijelac poljske lige, tada je za četiri milijuna eura iz Cracovie prodan Genoi.

Dva mjeseca kasnije u prvih sedam nastupa u Serie A postigao je devet golova, uz napomenu da je zabio na svakoj prvenstvenoj utakmici na kojoj je nastupio. Dodao je još četiri gola u Kupu, sve na jednoj utakmici. Ukupno je, dakle, zabio 13 golova u prvih osam nastupa protiv tvrdih talijanskih obrana.

U tri dana srušio Ševčenka i nadmašio Messija

Pri tome je iz utakmice u utakmicu ovaj čudesni i do prije dva mjeseca potpuno nepoznati Poljak rušio golgeterske rekorde i velikane koji su ih postavili. Golom protiv Lazija 23. rujna postao je prvi igrač nakon velikog Andreja Ševčenka koji je u prve četiri utakmice u Serie A postigao pet golova. Čak 19 godina čekalo se na Ševinog nasljednika. Tri dana kasnije golom protiv Chieva Piatek je postao prvi igrač iz pet najjačih europskih liga koji je od početka sezone postigao 10 golova u svim natjecanjima.

Zadnjeg dana rujna prošle godine Piatek zabija oba gola za pobjedu Genoe kod Frosinonea (2:1) i tako postaje prvi igrač koji je u debitantskoj sezoni u Serie A postigao osam golova u prvih šest nastupa nakon Karla Aagea Hansena. Njemu je to uspjelo u Atalanti daleke 1949. 

Još jedno rušenje Ševe, ali i pravog Ronalda

No Piatek je istom prilikom nadmašio golgeterske velikane talijanskog i svjetskog nogometa. Ronaldo Nazario i Andrij Ševčenko u prvih šest nastupa u Serie A postigli su po sedam golova. I onda je bolji od njih, koji su u Italiju došli kao superzvijezde i pri tome pojačali ionako jake klubove, nadmašio neki tamo Piatek, doveden da "pojača konkurenciju" u osrednjoj Genoi. 

Batistuta je također morao pasti

Golom i u sedmoj utakmici od početka sezone Piatek je postao prvi u talijanskom prvenstvu kojem je to uspjelo nakon Gabriela Omara Batistute. On je to izveo 1994. No kako smo spomenuli za Pravog Ronalda i Ševu, vrijedi napomenuti i ovdje. Batigol je u to vrijeme bio jedan od najboljih svjetskih napadača. Za Piateka su, pak, do prije par mjeseci znali samo rodbina i prijatelji. 

Prešao je u Milan i odmah uspio ono što nisu Van Basten, Inzaghi, Weah, Zlatan...

Naravno, ubrzo je prestao biti najbolje čuvana nogometna tajna. Nakon 19 golova u 21 utakmici za Genou, u siječnju za 36 milijuna eura prelazi u Milan kako bi zamijenio Higuaina. I tamo je odmah postavio rekord za sva vremena. Za samo prvih 310 minuta u novom klubu postigao je čak šest golova iz tek osam udaraca u okvir. Piatek je tako uspio ono što nisu Van Basten, Inzaghi, Ševčenko, Weah, Zlatan... Nijedan od Milanovih napadača. Za sada je na osam golova u prvih deset utakmica za Milan. 

Konačno, reprezentacija Poljske. Za nju je debitirao u rujnu prošle godine na prijateljskoj utakmici protiv Irske. Mjesec dana kasnije, u drugom nastupu za nacionalnu momčad, postigao je prvi gol u porazu 2:3 od Portugala u Ligi nacija. 

Haranje Italijom i rušenje najvećih golgetera svih vremena nije mu pomoglo da postane starter u Poljskoj pa je zabio s klupe

No u iduće tri utakmice priliku u napadu je pored nezamjenjivog Lewandowskog dobivao Milik, dok Piatek nije ulazio ni s klupe iako je briljirao u Serie A. Tako je bilo i u četvrtoj utakmici zaredom, ali ozljeda Zielinskog natjerala je izbornika Brzeczeka da u igru uvede Piateka. Koji je naravno zabio. 

Pročitajte više