Zadnji put su u Europi igrali protiv Bobanovog Dinama: Vratili su se i razbili Vlašićev Everton

Foto: Getty Images/Guliver Image

ATALANTA iz Bergama vratila se u Europu 26 godina nakon što je tamo zadnji put igrala. Tada je do četvrtfinala Kupa UEFA došla eliminacijom Dinama u prvom kolu.

Sada su nastavili gdje su stali prije više od dva i pol desetljeća, velikom pobjedom 3:0 nad slavnim Evertonom u prvom kolu skupine Europa Lige. Za Toffeese su igrali Rooney, Sigurdsson i Nikola Vlašić, novo pojačanje iz Hajduka, ali nije im bilo pomoći protiv ekipe predvođene Papuom Gomezom.
 
Bila je to dvostruko svečana prilika za klub iz Lombardije. Zato što se nakon dugog posta trijumfalno vratio u Europu i zato što se prisjetio zadnje velike europske avanture, koja je počela u rujnu 1990. i trajala je sve do ožujka 1991. 

U prvom kolu natjecanja koje je prethodilo EL, momčad predvođena Claudiom Caniggiom igrala je s Dinamom u kojem su glavni igrači bili Ladić, Boban, Mladenović, Šuker i Shala. 
 
Nakon 0:0 u Bergamu, Dinamo je na uzvratu u Zagrebu poveo krasnim Bobanovim golom iz slobodnjaka u 54. minuti, ali samo pet minuta kasnije Caniggia lijepo pada u kaznenom prostoru, a Progna izjednačava na konačnih 1:1. Šuker je isključen u 71. pa Dinamo više nije imao prilike pobijediti i proći dalje.
 
I dok je Dinamo prošla jedva, bez pobjede i na gol u gostima, Atalanta je nakon toga Fenerbahče razbila s ukupnih 5:1, a u trećem kolu Kupa UEFA izbacila je Koln s 2:1. Ispala je tek u  "talijanskom" četvrtfinalu od Intera. Sjajna momčad, koju je  do trofeja s klupe vodio Trapattoni, a na terenu njemački trojac Matthaus, Brehme i Klinsmann, izbacila ju je s ukupnih 2:0.
 
I to je bilo sve od europskih nastupa za Atalantu do 26 i pol godina kasnije, kada je srušila veliki Everton.

Pročitajte više