JUVENTUS

Zašto je Juventus dao 82 milijuna eura za Dušana Vlahovića?

Foto: Juventus

JUVENTUSU je očajnički bio potreban Dušan Vlahović. Taj 21-godišnji centarfor iz Fiorentine je stigao za 82 milijuna eura uz renome jednog od najpotentnijih europskih golgetera i postao najskuplji nogometaš svih vremena s ovih prostora. Torinski klub je već dugo vremena daleko od borbe za talijanski naslov, a osvajanje Lige prvaka iz današnje perspektive djeluje kao znanstvena fantastika. Dovođenjem Vlahovića, nadaju se u Torinu, započinje nova pobjednička era.

Dosadni i nemaštoviti Juventus je momčad na koju, kao neutralan nogometni fan, nećete potrošiti 90 minuta svog slobodnog vremena jer tu zanimljivog sadržaja nema. Vlahović u tom kontekstu stiže na pravo mjesto u pravo vrijeme. Očekivanja od njega bit će od prvog dana u skladu s visinom novca koji je za njega izdvojen. U prijevodu - očekuju se golovi, golovi i samo golovi. Ništa drugo. 

Vlahović je ove sezone zabio više nego svi Juventusovi napadači zajedno

Odlaskom Cristiana Ronalda Juventus je izgubio centralnu figuru u napadu i čovjeka koji po sezoni može isporučiti minimalno 20 do 25 golova. Alvaro Morata i Moise Kean nisu rasni golgeteri, a na Paula Dybalu se ne gleda kao na klasičnog centarfora. Morata je zabio pet golova u 22 utakmice u prvenstvu, a Kean tri u 17 ligaških utakmica.

Ukupno je Juventus ove sezone zabio 34 pogotka u Serie A i to jedan od najvećih razloga zbog čega za prvakom Interom zaostaje 11 bodova. Usporedbe radi, u nepuna 23 odigrana kola manje od Juventusa su zabili samo Torino (30), Bologna (29), Spezia (24), Sampdoria (29) te društvo s dna ljestvice: Venezia (20), Cagliari (22), Genoa (20) i Salernitana (14). 

Vlahović je ove sezone u 21 utakmici u Serie A zabio 17 golova, više nego sva četiri Juventusova napadača zajedno. Kean, Morata, Kaio Jorge i Dybala kombinirano su zabili 15 golova u Serie A do 25. siječnja. Koncem 2021. Vlahović se izjednačio s Cristianom Ronaldom po broju postignutih golova u Serie A nakon što je 33 puta tresao protivničku mrežu. Od 1960. dosad nitko u kalendarskoj godini nije zabio više golova u Serie A od Ronalda i Vlahovića.

Prošle sezone srpski je centarfor zabio 21 gol (uz dvije asistencije) u 37 ligaških utakmica te zasluženo odnio nagradu za najboljeg mladog igrača talijanskog prvenstva, igrajući za 13. momčad Serie A. S tim referencama stiže Juventusu kao potencijalni spasitelj u borbi za poziciju koja sljedeće sezone vodi u Ligu prvaka.

Juventus je trenutačno peti i svaki epilog u kojem bi ostao bez Lige prvaka bio bi im katastrofalan. Vlahovićeva jedina zadaća do kraja sezone je golovima Juventus ugurati među četiri najbolje momčadi Serie A, u kojoj se dokazano vrhunski snalazi. Nivo više za njega će predstavljati Liga prvaka i ako se tu pokaže, moći će se reći da Juventus odradio savršen transfer.

Vlahović je trenutno prvi strijelac Serie zajedno s Lazijevim Cirom Immobileom. Obojica su zabila po 17 golova.  "On ima sve, pametan je i gladan, a to radi razliku. Jedan je od najboljih na svijetu", rekao je Veronin trener Igor Tudor prije mjesec dana o Vlahoviću. No, je li Vlahović u ovom trenutku uistinu razina Roberta Lewandowskog, Erlinga Halanda i Karima Benzeme?

Gdje je Vlahović u usporedbi s Halandom i Lewandowskim?

Vlahović će u Europi imati ozbiljne testove već u veljači, kada Juventus igra osminu finala Lige prvaka protiv Villarreala. Za njega će to biti debi u europskim natjecanjima i da bi se potvrdio kao jedan od najboljih napadača današnjice, morat će praviti razliku u svim natjecanjima. I to instantno, već ovog proljeća i jeseni, baš kako to rade dokazani centarfori svjetske klase poput spomenutih velikana.

Vlahovićeve su brojke u ovom trenutku skromnije u odnosu na spomenuti dvojac i njemu tek slijedi dokazivanje u velikom klubu na glavnoj sceni. Tu leži Juventusova kocka jer je uložio 82 milijuna eura u igrača koji tek treba postati gotov proizvod i koji tek treba pokazati da se može nositi s pritiskom igranja u klubu u kojem se svake sezone očekuju trofeji.

Ipak, pošteno je sugerirati kako i Lewandowski i Haland imaju luksuz igrati u ipak snažnijim i napadački orijentiranim momčadima nego što je to Vlahovićev bivši klub Fiorentina. Bayern, Borussia Dortmund i Bundesliga plodno su tlo za rasne golgetere, a mnogi proslavljeni napadači vole istaknuti kako je baš u Serie A najzahtjevnije zabijati u kontinuitetu. Ono što za početak Juventusovu vojsku navijača može veseliti je činjenica da Vlahović ima osjetno kvalitetniju konverziju u odnosu na Moratu i Keana te da se dosad pokazao kao rasni realizator velikih šansi.

Juventusov nogomet ove sezone nudi sve osim uzbuđenja i sadržajnosti. Ovdje Vlahovića čeka ozbiljan ispit. Morat će se prilagoditi na momčad koja ne stvara previše prilika, a istovremeno isporučivati golove. Ako u Juventusu nastavi tamo gdje je stao u Fiorentini, onda dileme nema - on je definitivno igrač svjetske klase koji vrijedi svakog uloženog eura.

Jesu li Vlahović i Juventus fit?

Prema dostupnim informacijama posljednjih mjeseci, Juventus i Vlahović su u najavi idealan fit. Juventus je, rekli smo, očajnički trebao napadačku zvijezdu Vlahovićevog profila.

S druge strane, Vlahović se odlučio za iskorak, i to ciljano. Priče iz Italije otkrivaju kako je mladi Srbin u listopadu 2020. rekao "da" Juventusu, koji je nakon toga imao dovoljno vremena za pripremiti cijelu siječanjsku operaciju. Vlahović se u međuvremenu nije javljao na ponude Arsenala i Newcastlea. Zainteresirani su bili i Tottenham, Borussia Dortmund i Atletico Madrid. Nijedna od tih opcija nije zanimala Vlahovića. Englezi su uporno slali ponude Fiorentini, a najviše se isticao bogati Newcastle, koji je samo Vlahoviću nudio 12 milijuna eura po sezoni.

Fiorentina bi od Saudijaca zaradila vjerojatno i desetak milijuna eura više, ali presudila je izričita Vlahovićeva želja da potpiše za Juventus. Čekao je do gotovo posljednjeg trenutka znajući da će Fiorentina biti stjerana u kut.

Naime, Vlahovićev ugovor s Violama trajao je do konca lipnja 2023., a novi nije htio potpisati, iako mu je Fiorentina obećala najveću plaću u povijesti kluba. Zbog toga su u Firenzi požurili s prodajom svog najboljeg igrača jer ovog ljeta ne bi mogli zaraditi ni približan novac kao u siječnju. 

Juventus je tu priliku objeručke prihvatio i vrlo vjerojatno ušao u financijski rizik ogromnom investicijom. Koliko god ovaj transfer na prvi dojam djelovao pogođeno, toliko je i rizičan iz navedenih razloga. Vlahović u 21. godini života mora se od prvoga dana nametnuti kao novi lider novog Juventusa.

Golovima, golovima i samo golovima.

Pročitajte više