MARCO VAN BASTEN

Zbog njega smo zavoljeli nogomet: Žrtvujući sebe spasio je najljepšu igru

Foto: Gulliver / Getty Images

MARCO VAN BASTEN je igrajući i zabijajući za Ajax, Milan i Nizozemsku osvojio sve momčadske i individualne trofeje i nagrade. Ali mi koji smo odrastali 80-ih znamo da je od toga što je uzeo po tri Scudetta i Zlatne lopte, po dva Kupa europskih prvaka i Interkontinentalna kupa te po jedan Euro i Kup pobjednika kupova, daleko najvažnije ono što je Van Basten "osvojio" za nas - zbog njega smo zavoljeli nogomet.

Tko ga ne bi volio 

Točnije, zavoljeli smo Van Bastena. A teško je bilo ne zavoljeti ga zbog njegovog izgleda i predstava na terenu. Van Basten je bio veliki napadač, sjajan strijelac, spektakularan golgeter, ali čak i svrstavajući ga ovako među velikane elitnog roda nogometaša, zapravo ga ograničavamo i ne dajemo mu dovoljno priznanja.

Totalni nogometaš

Naime, Marco van Basten bio je i ostao nešto neviđeno. Fizički, tehnički i estetski savršeno je objedinjavao osobine koje ni izvanserijski golgeteri nemaju tako sublimirane. Zbog visine i snage bio je dominantan u zraku. Imao je odličnu "leđnu tehniku", što mu je omogućavalo da čuva loptu čekajući da mu se igrači priključe u napadu te da otrese čuvare pred golom. I dok su ovo odlike kakve su u to vrijeme imali mnogi slavni napadači, Van Basten je usprkos svemu navedenom, i fizičkim performansama bio daleko od "teškog centarfora", što je tip golgetera kakvi su tada carevali kaznenim prostorima.

Njihov radijus kretanja bio je omeđen petercem i rubom 16-erca, a i arsenal kretnji i finti bio im je prilično ograničen. Oslanjali su se na snagu i instinkt. Van Bastena su uz sve navedene, krasile i kvalitete u to vrijeme rezervirane za najbolje fantaziste; vrhunska tehnika, jednako takva nogometna inteligencija koja mu je omogućavala da suparnike preduhitri kako eksplozivnošću, tako i brzinom razmišljanja, te akrobatska vještina zbog koje je često postizao spektakularne golove. Specijalnost su mu bile škarice i golčine iz voleja, i to iz svih pozicija i udaljenosti.

Devetka i desetka u jednom

Ono što je Van Bastena najviše razlikovalo od ostalih golgeterskih velikana 80-ih i prve polovice 90-ih i u čemu se ogledalo njegovo spajanje kvaliteta vrhunske devetke i desetke bila je za napadače tog doba raritetna nesebičnost te sposobnost građenja igre i dijeljenja sjajnih lopti prilikom izvlačenja prema sredini. Doista je bio igrač ispred svog vremena i te nogometne ere. 

Najbolji napadač procvjetao je u najboljoj ligi i momčadi svih vremena te kod jednog od najvećih trenerskih inovatora

Nije zato moglo biti prikladnijeg mjesta za nastavak Van Bastenove karijere, nakon što ga je u Ajaxu odgojio Cruyff, a mladi golgeter već do 22. prerastao nizozemsku ligu, od daleko najjače lige svijeta i kod čovjeka koji je pobožno slijedio evanđelje po Velikom Johanu. Ono što je Marco van Basten bio među nogometašima, to je Arrigo Sacchi bio među trenerima - revolucionarni inovator posvećen nizozemskom idealu totalnog nogometa. Dvadeset godina prije Mourinha, Guardiole i Kloppa, on je forsirao visoki presing i liniju obrane te uvlačenje protivnika u zamku skraćenog terena, nakon čega ga se u tako stvorenom džepu uništi, ali lijepim, napadačkim nogometom. Sacchi je inzistirao na nogometašima koji nisu jednodimenzionalni, nego sposobni odigrati više uloga te jednako kvalitetno s loptom i bez nje. Umjesto specijalista, tražio je univerzalce. 

U Van Bastenu je dobio idealnog čovjeka za provođenje nogometne revolucije u Italiji, a samim tim i svijetu. Naime, mlađim ljubiteljima nogometa moramo naglasiti da je Serie A u to vrijeme doista bila "nogometna NBA", a ako bismo njenu dominaciju i superiornost u odnosu na ostale lige nastojali dočarati današnjim parametrima, bilo je to kao da su danas u jednoj ligi ujedinjeni kvaliteta, atrakcija i snaga La Lige i Premier Leaguea. No ta nedodirljiva Serie A bila je taktički okoštala i zaostala u vremenu Helenia Herrere. I dok su ostali tamo još uvijek igru gradili na liberu i catenacciu, Sacchi je te katance razbijao svojim "plesom sjena". Jer savršenu koordinaciju svih linija momčadi i pretvaranje ekipe u jedan organizam koji se zajedno brani i napada usavršio je treninzima i igrom bez lopte. Osim Van Bastena, idealni plesači za njegov ansambl bili su i dva druga nevjerojatno svestrana Nizozemca koji će u Milan doći nakon junaka ove priče - Ruud Gullit i Frank Rijkaard. Nizozemska magija će '88. i '89. očarati Italiju, Europu i svijet jer će ovaj trojac voditi Rossonere i Oranje do talijanskog, oba europska te klupskog svjetskog naslova.

Već u prvoj sezoni u Milanu slutio se tužan kraj 

Dolazak u brutalnu talijansku ligu u vrijeme njene superiornosti bilo je posebno teško za napadače strance. Ionako na meti medija i navijača jer su bili raskošno plaćeni, tek su u susretu s čepovima bekova i centarhalfova mesara vidjeli što ih čeka, u eri kada se napadače nije štitilo, nego gazilo. Činilo se da će mladi Van Basten izgorjeti u tom paklu jer je već u prvoj sezoni Serie A zbog teške ozljede gležnja odigrao samo 11 utakmica. No Milan je osvojio prvi Scudetto nakon osam godina, što mu je omogućilo lov na europski naslov iduće sezone. Međutim, prije toga Van Bastena je čekala bitka za još jednu europsku titulu, onu s reprezentacijom.

Razbio je kompleks Njemačke i oslobodio Nizozemsku od njene okupacije

Na Euro '88. u Njemačkoj, u vrijeme kada je tamo igrala samo kontinentalna elita (osam reprezentacija), a ne kao danas više nacionalnih momčadi nego što je u Van Bastenovo vrijeme u Europi bilo država, Nizozemska je otišla kao momčad koja je sposobna iznenaditi, ali ništa više od toga. Nije se puno očekivalo ni od reprezentacije, ni od tek zaliječenog Van Bastena, koji je u netom završenoj prvoj sezoni u Italiji postigao tek osam golova u samo 19 nastupa. Očekivanja su još i splasnula nakon poraza u prvom meču skupine od Sovjetskog Saveza (0:1) na kojem je Van Basten bio rezerva. No onda je u drugom susretu u grupi sam pobijedio tada iznimno jaku Englesku, koja je propustila niz prilika i dva puta gađala stativu prije nego što joj je Van Basten zabio sva tri gola (3:1) grubo se poigravajući s čuvarem Tonyjem Adamsom, zvijezdom za koju se prognoziralo da će postati jedan od najvećih braniča u povijesti.

Van Basten nije zabio u trećoj utakmici skupine protiv Irske, ali je zato najbolje sačuvao za dva najvažnija meča. Polufinale protiv domaćina u Hamburgu bilo je, kao i uvijek kada igraju Nizozemska i Njemačka, više od nogometa. Rane iz Drugog svjetskog rata i brutalne njemačke okupacije nikada nisu zacijelile u Nizozemskoj, a jako peku i one nogometne, poraz od Njemačke u finalu SP-a '74. "Vratite nam naše bicikle" skandirala je narančasta enklava na Volksparkstadionu stiješnjena ispod transparenta "Ein Volk, ein Reich, ein Gullit", aludirajući na masovnu njemačku otimačinu svega od Nizozemaca tijekom rata te parafrazirajući najpoznatiji Hitlerov slogan. Njemački navijači odgovorili su majmunskim hukanjem kada bi Gullit i Rijkaard imali loptu.

Njemačka je vodila 1:0 sve do 15 minuta prije kraja. Tada Van Basten u kaznenom prostoru pada nakon duela sa strašnim njemačkim stoperom Jurgenom Kohlerom, a rumunjski sudac Ioan Igna pokazuje na penal. Ronald Koeman izjednačava, a dvije minute prije kraja Van Basten polaže generalnu probu za svoje remek-djelo u finalu. Lopta Jana Woutersa poslana je previše udesno i čini se da je Van Basten ne može stići. No on bježi čuvaru i iz jako teške pozicije zabija za pobjedu protiv omražene Njemačke i plasman u finale Eura na tlu najvećeg neprijatelja. Van Basten je omogućio Nizozemskoj službeno najveću feštu koju je ta zemlja napravila još od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, samo što sada osloboditelji nisu bili engleski i američki vojnici, nego Marco van Basten. Devet milijuna Nizozemaca izašlo je na ulice, a delirij je trajao dva dana, i to veći nego što će uslijediti nakon finala i osvajanja jedinog trofeja u povijesti reprezentacije jedne od najnogometnijih nacija.

Zabio nemogući gol za jedini naslov Nizozemske

U 54. minuti finala Europskog prvenstva, pri vodstvu Nizozemske od 1:0 protiv SSSR-a, 37-godišnji Arnold Muhren igraču kojem može biti otac s lijeve strane šalje neuhvatljivu dijagonalu u suprotni kut kaznenog prostora ."Svi kažu da mi je to najbolji centaršut u životu, ali to je velika glupost. Marco je učinio loš pas jako dobrim. Prije nego što sam primio loptu, vidio sam kako utrčava u kazneni prostor na suprotnoj strani i odlučio mu poslati loptu iz prve. Ciljao sam metar ispred njega i očekivao da će štopati loptu i iz kuta je centrirati pred gol. Ali lopta mi je pobjegla, a on je učinio nemoguće; iz nevjerojatne pozicije zabio je iz voleja pod prečku", ispričao je jednom prilikom Muhren. Nakon tog gola svaki desetogodišnjak na ulici bio je ''Van Basten'' i svi smo neuspješno pokušavali zabiti taj nemogući gol.

Zenit od samo četiri godine

A on ih je nastavio zabijati i dalje, za dva uzastopna europska naslova Milana ('89., '90.) i dvije Zlatne lopte zaredom ('88., '89.). Van Basten se posvađao sa Sacchijem, koji je nakon toga smijenjen, a novi procvat slijedi pod Fabijem Capellom, koji je doslovno obožavao genijalnog golgetera. Njih dvojica će u prvoj sezoni (91./92.) bez poraza uzeti Scudetto, a Van Basten opet i naslov najboljeg strijelca lige. Iduća sezona donijela je nastavak vladavine Van Bastena, koji je krajem '92. postao tek treći nogometaš nakon Cruyffa i Platinija koji je tri puta proglašen najboljim u Europi. Ali u isto vrijeme je protiv Ancone opet teško ozlijedio gležanj pa je morao na operaciju. Vratio se za kraj sezone i finale Lige prvaka protiv Marseillea. Upravo u tom meču treću i fatalnu ozljedu za njegovu karijeru brutalnim startom s leđa nanio mu je Basile Boli, strijelac pobjedničkog gola za Olympique. 

Labuđi pjev Labuda iz Utrechta došao je prerano

Tako je sa samo 28 godina završena igra Marca van Bastena. Do nje je došlo zato što se gracioznog Labuda iz Utrechta moglo zaustaviti jedino gaženjem i mrcvarenjem, ali u vrijeme kada se crveni karton davao samo za "ubojstvo s predumišljajem". Godinu dana nakon što je Van Basten osakaćen, FIFA je nadahnuta upravo njegovom nesrećom donijela pravilo da se startovi s leđa i ulazak u tijelo s visoko podignutom nogom kažnjavaju isključenjem.

Dao je sebe za najviši nogometni ideal 

Van Basten je tako i treći put ušao u legendu; kao jedan od najboljih napadača u povijesti, zatim kao mađioničar zbog kojeg smo zavoljeli nogomet te kao junak koji se žrtvovao za najviši cilj. Nogomet u kojem će se Messiju, Ronaldinhu, jednom i drugom Ronaldu i Zlatanu diviti, a ne ih nekažnjeno ubijati. 

Pročitajte više