NORVEŠKI NOVINAR PIŠE ZA INDEX

Znamo da je Dinamo najjači u istočnoj Europi, ali ne znamo nijednog igrača

Foto: Hina

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i analiziraju transfere. Na gostovanju kod Index Sporta je Øyvind Herrebrøden, kolumnist norveškog VG-a. Herrebrøden se javlja iz Trondheima, gdje već godinama prati Rosenborg koji će se s Dinamom u play-offu Lige prvaka boriti za plasman u sanjano natjecanje po skupinama (večeras od 21 sat na Maksimiru).

Mediji i navijači u Norveškoj pozitivno su reagirali na ždrijeb u Nyonu koji je Rosenborg spojio sa zagrebačkim Dinamom. Daleko od toga da Modri nisu kvalitetan protivnik, međutim s obzirom na to koga je Rosenborg mogao izvući, Dinamo je premija. U klubu su svjesni da je to prilika koja se jednostavno ne smije propustiti jer takve u ovom novom sustavu kvalifikacija dolaze jednom u pet, šest godina.

Ipak treba biti realan: klub s Maksimira favorit je u ovim dvobojima, iako će se uzvrat igrati u Trondheimu. Znamo kako je u psihološkoj prednosti momčad koja ima više iskustva u ovakvim dvobojima, odnosno naviku da svake godine igra u natjecanju po skupinama. Tako se stvara pobjednički mentalitet koji je teško nadmašiti.

Najbolji klub istočne Europe 

Posljednjih desetak godina Dinamo se bez sumnje prometnuo u vodeći klub na Balkanu i jedan od najuspješnijih istočne Europe. Njihovi rezultati su sjajni i oni jako dobro znaju što im je potrebno da opet uđu u skupinu Lige prvaka. Jednom kad naučiš recept i znaš kako ga upotrijebiti, sve je neopisivo lakše.

Rosenborg je s druge strane gotovo nestao s nogometne karte Europe kada je Liga prvaka u pitanju. Ako se sjećate, od sredine devedesetih pa sve do 2005. godine teško da je mogla proći sezona Lige prvaka bez Rosenborga. Od tada momčadi iz Trondheima gubi se svaki trag.

Najbliže su bili 2010. kad su u play-offu kod kuće s 2:1 svladali Kopenhagen, a potom nakon 1:0 u Danskoj ispali zbog gola u gostima. Upravo zato prolazak protiv Dinama postavlja se kao sveti cilj ove momčadi. Bio bi to ogroman uspjeh i konačan dokaz da se Rosenborg vraća tamo gdje mu je mjesto - među najbolje ekipe Starog kontinenta.

Rosenborg ove sezone ima dva dijametralno suprotna lica, jedno u domaćem prvenstvu gdje je odavno izgubio korak s vodećim ekipama i drugo u Europi gdje suvereno napreduje iz kola u kolo. Pet pobjeda i jedan poraz u prvih šest utakmica uz dvije nevjerojatno zrele partije protiv Maribora. U 180 minuta nadigrati jednog tako renomiranog protivnika bilo je veliko iznenađenje.

Trener Horneland napokon je pronašao dobitnu kombinaciju nakon što je u siječnju sjeo na klupu i počeo dugu potragu za pravim rješenjem. Mnogi su ih odbili i, da budem iskren, Horneland je možda bio tek deseta alternativa. Nekako tako je i počela njegova era na klupi Rosenborga, i to u prilično lošoj atmosferi sudskog procesa s bivšim trenerom Ingebrigtsenom tijekom kojega je javno izneseno mnogo prljavog rublja.

Prije početka sezone Horneland je imao jako malo vremena koncentrirati se na momčad, stoga i nije čudo što je ulazak u prvenstvo bio očajan. Problem je nadalje bio što je njegova vizija igre bila sasvim drugačija u odnosu na onu Ingebrigtsena, da ne govorim da je u svemu tome izbacio iz momčadi prvu zvijezdu kluba i miljenika navijača Påla Andrea Hellanda. Bio je to riskantan potez, ali time je učvrstio svoj status i udario temelje onog što danas gledamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Kada pišem o njemu, na prvu izgleda kao tipični strateg skandinavske škole. Što to znači? Visoko organizirana igra, bez ikakvih improvizacija. Visok tempo s loptom i bez nje, mnoštvo dugih i okomitih lopti te mnoštvo igrača koji svih devedeset minuta ne prestaju preoravati travnjak. Ipak Horneland uvijek pokušava implementirati i neke svoje ideje, modernizirati skandinavski nogomet i učiniti ga još kompetitivnijim u odnosu na europski nogomet.

Kao trener Haugesunda, Horneland je bio visoko cijenjen, međutim kad je preuzeo klupu Rosenborga, dočekan je s ogromnim skepticizmom. Svi su govorili kako još nije spreman za sve ono što sa sobom nosi trenerski posao u Trondheimu. Zanimljivo, iako je očajno startao, nekako je preživio i ostao u sedlu, a sada, nakon nešto više od mjesec dana kvalifikacija europskih natjecanja, njegova kompetencija se više uopće ne dovodi u pitanje. Navijači i čelnici kluba u potpunosti mu vjeruju.

Zanimljivo će također biti vidjeti u kakvom će se sastavu suprotstaviti Dinamu na Maksimiru. Otprilike bi to moglo izgledati nekako ovako: André Hansen - Vegard Eggen Hedenstad, Tore Reginiussen, Even Hovland, Birger Meling - Mike Jensen, Marius Lundemo, Anders Konradsen - David Akintola, Alexander Søderlund te Samuel Adegbenro. Prvo ime ove momčadi bez ikakve je sumnje Adegbenro. Njega se Modri moraju posebno paziti.

2017. godine je samostalno rastavio Ajax na proste faktore, i to Ajax koji je već sljedeće godine igrao polufinale Lige prvaka. Pažnju valja također obratiti na lijevog braniča Birgera Melinga i iskusnog napadača Soderlunda, najboljeg strijelca kluba. Istovremeno je najslabija karika momčadi centralni branič Even Hovland. Nekad je bio član i reprezentacije, doveo ga je Wolfsburg, ali je u međuvremenu sasvim nestao sa scene.

Igrači Dinama za nas su ovdje velika nepoznanica. Svi znamo koliko je Dinamo napravio za hrvatski nogomet posljednjih desetak godina i koliko je velikih europskih utakmica odigrao, ali pojedinačno ne znam nijednog igrača. No ne sumnjam u kvalitetu zagrebačke ekipe. Nisu bez razloga već dugo vremena konstanta europskog nogometa, naravno, u grupnoj fazi kontinentalnih natjecanja.

Pročitajte više