ZVEZDIN NAVIJAČ SJETIO SE MAKSIMIRSKOG PAKLA 13. 5. 1990. "Sve je bilo namješteno na političkoj razini"

Foto: Ultras Tifo

CNN je neodigrani okršaj Dinama i Crvene zvezde 13. svibnja 1990. godine na Maksimiru uvrstio među pet utakmica koje su obilježile svjetsku povijest.
 
Osim opće pomutnje i sukoba Bad Blue Boysa i Delija, donekle su još svježa pamćenja na skok Dinamova kapetana Zvonimira Bobana kojim je udario policijskog službenika Refika Ahmetovića.
 
Ususret 28. godišnjici događaja, koji je poslužio kao uvertira u nastupajući Domovinski rat, jedan od još živućih pripadnika Delija prisjetio se krvavog svibanjskog dana. 
 
"Preživio sam Maksimir 1990. godine. To je bio pakao. Za mene kažu da sam započeo rat na tribinama. Popeli smo se i ispraznili cijelu tribinu hrvatskih navijača koji su nas polijevali pivom i urinirali po nama", prisjetio se Sima Zulu, vođa navijačke grupe Zulu Warriors i jedan od glavnih aktera kobnog 13. svibnja 1990. godine.
 
"Sve je bilo namješteno na političkoj razini. Da tada nije bilo Srba u hrvatskoj policiji, zbilja ne znam što bi nam se dogodilo na Maksimiru. U kavezu nas je bilo oko dvije tisuće. Pojeli bi nas. Smatram da je sve bilo pripremljeno. Došli smo kao kec na desetku", izjavio je Sima Zulu za srpski Nedeljnik i otkrio detalje apokaliptičnog meteža. 
 
"Kružile su priče kako su Hrvati noć prije utakmice kiselinom polijevali ograde kako bi sutradan padale već na sam dodir. S njihova zapada prema nama letjeli su komadi betona. Možemo li na Marakani pronaći komade betona? Kada su Bad Blue Boysi krenuli prema nama, policija je sve spriječila."
 
 
 

Pročitajte više