20 zemalja za održavanje iračkih izbora predviđenog datuma

Predstavnici dvadeset zemalja i međunarodnih organizacija koji su sudjelovali na konferenciji o Iraku u Sharm elSheiku, tražili su u utorak na sastanku u Kairu da se opći izbori u Iraku održe 30. siječnja, kao što je i predviđeno.

Sastanak je održan na razini diplomatskih predstavnika u nazočnosti iračkog ministra vanjskih poslova Hoshyara Zebarija, kako bi se osigurala kontrola provedbe rezolucija međunarodne konferencije koja je održana 22. i 23. studenoga u egipatskom odmaralištu Sharm el-Sheik.

Sastankom je predsjedao egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit.

"Izaslanstva su potvrdila potrebu poštivanja rezolucija UN-a o političkom procesu u Iraku, a izbori su važna etapa", naglašava se u priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

"Sudionici sastanka su dogovorili nastavak konzultacija kako bi se osigurala stabilnost Iraka i pomoglo u političkom procesu uz sudjelovanje svih zajednica i političkih tendencija".

Na konferenciji u Sharm el-Sheiku se okupilo 20 ministara vanjskih poslova, među kojima američki državni tajnik Colin Powell, predstavnici UN-a, EU, G8, Arapska liga, Organizacija islamske konferencije i arapska trojka zadužena za irački predmet (Bahrein, Tunis, Alžir).

(Hina) xtm ydv

Pročitajte više