300 predstavnika nevladinih udruga napustilo zasjedanje o klimi u Varšavi: "Ovo ne vodi nikamo"

Video i ilustracija: YouTube (World News Departement)

NAKON duge neprospavane noći, maratonski pregovori o klimi u Varšavi nastavljaju se u subotu ujutro, dan nakon službenog datuma zatvaranja, kako bi se pokušao postići dogovor koji bi poslužio kao osnova za sporazum 2015.

"Neću forsirati sporazum protiv mišljenja različitih strana", obećao je u subotu ujutro poljski ministar okoliša Marcin Korolec koji predsjedava konferencijom.

Članovi nevladinih udruga koji su također nazočili konferenciji napustili su zasjedanje razočarani nedostatkom progresa. Preko 300 promatrača konferencije, pretežno članova Greenpeacea i Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) odlučili su otići nakon što je među predstavnicima vlada prevladalo mišljenje da svaka zemlja smije odlučiti o vlastitoj emisiji štetnih plinova te nakon što su neke zemlje, poput Japana, odlučile sniziti svoja očekivanja kada je u pitanju smanjenje emisije.

Korolec je sazvao "neformalni" sastanak u 9 sati kako bi se "zaključila konferencija".


Cijele noći, delegati i ministri raspravljali su ustrajno o tri teksta pregovora, a najviše se raspravljalo o onom koji bi otvorio put konferenciji u Parizu 2015. koja mora završiti ambicioznim sporazumom kako bi se zaustavilo globalno zatopljenje.

Rasprave su se odnosile na smjernice za 2015., prema zahtjevu EU-a koji nailazi na otpor nekih zemalja u razvoju, među kojima Kine i Indije.

One bi željele prije svega da se u konačni tekst jasno unese da će industrijske zemlje i zemlje u razvoju biti tretirane različito u sporazumu 2015. o smanjenju stakleničkih plinova. Zadnja verzija teksta pregovora poziva države da pokrenu ili intenziviraju pripreme te predstave zaključke i iznesu ih prije Pariza. Druga dva teksta, onaj o financijskoj pomoći zemljama juga i osnivanju mehanizma o "gubicima i šteti" su gotova, izjavio je Alden Meyer iz američke nevladine organizacije Union of concerned scientists.

Greenpeace i WWF se pak ne slažu s napredovanjem razgovora tvrdeći da se ne čini dovoljno za sprječavanje globalnog zatopljenja i klimatskih promjena.

Pročitajte više