Afera Planinska: Potvrđena i peta optužnica protiv Ive Sanadera!

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

OPTUŽNO vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdio je Uskokovu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, koja ga tereti za sudjelovanje u malverzacijama prilikom prodaje zgrade u Planinskoj. Pritom je, kako tvrdi Stjepan Fiolić, bivši premijer zaradio 17 milijuna kuna koje mu je on osobno odnio. Uz Sanadera u tom se slučaju terete Petar Čobanković, bivši ministar regionalnog razvoja te bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu vlade pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada na zatvorenom dijelu sjednice 2. travnja 2009. odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan i zbog kojega je, tvrde u USKOK-u, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Podsjetimo, afera Planinska datira iz 2009. godine kada je Stjepan Fiolić prodao  zgradu u Planinskoj Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno većoj od tržišne. U tome mu je pomogao tadašnji ministar Petar Čobanković čije je Ministarstvo pristalo na plaćanje tog iznosa te direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević koji je angažirao stalnog sudskog vještaka i tražio lažnu procjenu.

Sve je to nadgledao i "blagoslovio" bivši premijer Ivo Sanader koji je od cijelog posla navodno, a prema Fiolićevom priznanju, zaradio 17 milijuna kuna koje mu je osobno odnio. Tako je zgrada u Planinskoj na kraju procijenjena na gotovo dvostruku vrijednost od realne, na 79,9 milijuna kuna čime je, kako se pokazalo tijekom istrage, proračun oštećen u iznosu od 26,4 milijuna kuna. Bivši premijer cijelu priču u potpunosti poriče, kao i četverooptuženi u ovom slučaju, Mladen Mlinarević.

Fiolić i Čobanković priznali krivnju

Odvjetnik Stjepana Fiolića, Ante Madunić rekao je da USKOK nije ponudio nagodbu za njegovog klijenta, budući da se cijela optužnica zasniva na njegovom iskazu. Krivnju priznaje i bivši ministar Petar Čobanković. Njegov odvjetnik Mate Matić kaže da Čobanković ne traži način da se brani na drugi način te da u ovom trenutku nagodbe nema.

"Zbog postavljanja prema optužnici, ali i njegovog zdravstvenog stanja sigurno je da nam je u interesu da gospodin Čobanković ne sudjeluje u ovom postupku duži period, nego da pokušamo njegovu poziciju svesti na nagodbu i da taj postupak završi na obostrano zadovoljstvo. Također bi bilo dobro da jednog dana u ovom postupku bude saslušan kao svjedok", rekao je Matić.

Fiolić i Čobanković nisu bili raspoloženi za nikakve izjave, samo su prošli pored novinara.

Pročitajte više