Alan Greenspan: Euro je osuđen na propast

Foto: Guliver Image / Getty Images

ALAN GREENSPAN, bivši predsjednik američkih Federalnih rezervi (ekvivalent guverneru središnje banke u europskim državama op.a.), savjetovao je Grčkoj da napusti eurozonu.

U razgovoru za BBC Greenspan je predvidio krah zajedničke europske valute. "Ne vidim kako bi euro mogao opstati u trenutačnom obliku, osim ako dođe do čvršćeg političkog povezivanja između zemalja Europske unije", izjavio je Greenspan.

Štoviše, Greenspan tvrdi da bi Europi bilo bolje bez eura. Trenutačna monetarna unija je, kaže Greenspan, previše komplicirana i mogla bi funkcionirati samo kada bi Europljani birali zajedničku europsku vladu koja bi donosila sve odluke.

Grčka je, tvrdi Greenspan, idealan primjer nategnutih odnosa unutar eurozone. "Ne vidim kako bi se ovaj sukob mogao riješiti, osim izlaskom Grčke iz eurozone. Samo je pitanje vremena prije nego sve uključene strane shvate da je to najbolja strategija", kaže Greenspan.

Bivši guverner FED-a tvrdi da nikad nije bio fan eura. Odluka o uvođenju zajedničke europske valute, kaže Greenspan, nije bila utemeljena u ekonomskim, već u geopolitičkim argumentima. Dodaje da odustajanje od zajedničke europske valute ne bi značajnije potreslo globalnu ekonomiju.

"Mislim da bi sustav nastavio funkcionirati. Pa i sad su svi pod pritiskom zbog održavanja sustava eura", kaže Greenspan.

Pročitajte više