Američkim čelnicima Kinezi poklonili loptu, Putin konjak, a Arapi zlatne satove i drago kamenje

Foto: Guliver Image / Getty Images

BIVŠA američka državna tajnica Hillary Clinton prošle godine je tokom službenih posjeta dobivala mnogo skuplje poklone stranih državljana nego američki predsjednik Barack Obama, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Bijela kuća je objavila dokumente koji pokazuju da je Clinton od saudijskog kralja Abdullaha dobila zlatan nakit u vrijednosti od pola milijuna dolara.

Najskuplji poklon Obama je dobio od saudijskog ministra obrane Salman bin Abdulaziza i to pozlaćeni sat vrijednosti 16.500 dolara.

To su samo neki od poklona među kojima se nalaze i razne vaze, satovi, umjetnička djela i drugi predmeti koje su američki dužnosnici dobili tokom prošle godine.

Saudijski kralj je Clintonovoj poklonio zlatne ogrlice, prstenje i naušnice, dok je ogrlicu od rubinskih suza poslao kao dar Bijeloj kući.

Također, kraljica Bruneja prošle godine Clintonovoj je poklonila nakit od zlata, safira i dijamanata u vrijednosti od 58 tisuća dolara.

Michelle Obama je prošle godine najskuplji poklon dobila od predsjednika Myanmara Theina Seina i to bisernu ogrlicu u vrijednosti od 4.200 dolara.

Predsjednik Kine Xi Jinping prošle godine predsjedniku Obami je poklonio loptu crvene, bijele i plave boje, dok je britanski premijer David Cameron Obami poklonio stol za tenis u vrijednosti od 1.100 dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Clintonovoj je poklonio konjak u vrijednosti od 560 dolara.

Također, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi 2009. godine Obami je poklonio umjetnine u vrijednosti od 124 tisuće dolara.

Prema američkom zakonu, dužnosnici ne mogu poklone koristiti kao osobne, a u slučaju da ne budu plaćeni ovi pokloni se smatraju nacionalnim blagom.

Pročitajte više