Amerikanci pokrenuli priče o kemijskom oružju i etničkom čišćenju: Dovoljan razlog za napad na Siriju?

NEIMENOVANI američki dužnosnici za Wall Street Journal su kazali kako vlasti u Damasku premještaju svoj arsenal kemijskog oružja iz skladišta i razmještaju ga po zemlji, otvarajući tako prostor spekulacijama da se samo traži konačna kap koja bi prelila čašu i bila dovoljan povod za vojnu intervenciju. Istovremeno sirijske vlasti tvrde kako je riječ o glupim i neistinitim optužbama.

Vojni stručnjaci pretpostavljaju kako Sirija na raspolaganju ima velik arsenal kemijskog oružja, uključujući sarin i sumporni iperit, a spominje se i cijanid kojeg Sirija navodno nije prijavila jer nije potpisnica Konvencije o kemijskom oružju. Wall Street Journal tako citira neimenovane američke dužnosnike koji tvrde kako je sirijska vojska počela s premještanjem tih oružja iz skladišta, ali se njihova mišljenja razlikuju kada su u pitanju razlozi takvih manevara.

Kako se etničko čišćenje može vršiti oružjem za masovno uništenje?

Neki vjeruju kako Damask to radi kako bi spriječio da se tog oružja dokopaju pobunjenici. Međutim, drugi tvrde kako je to prikrivena prijetnja za pristaše pobunjenika - u zemlji i inozemstvu. Najpesimističniji među njima smatraju kako se sirijska vojska sprema upotrijebiti kemijsko oružje protiv pobunjenika, ali i civila. "Režim ima plan etničkog čišćenja, i toga moramo biti svjesni. Nema diplomatskog rješenja", kazao je jedan dužnosnik.

"To bi moglo postaviti presedan, jer bi se oružje za masovno uništenje  moglo upotrijebiti nama ispred nosa. To je vrlo opasno za našu nacionalnu sigurnost", dodao je drugi američki dužnosnik. Međutim, dvojac nije uspio specificirati koju to etničku skupinu vlasti misle istrijebiti ovom prilično neselektivnom metodom. Ujedno i metodom koja bi nedvojbeno izazvala oštru međunarodnu reakciju.

Kemijsko oružje bilo je povod i za okupaciju Iraka, ali ono nikad nije pronađeno

Naravno da su zato sirijske vlasti odmah negirale ove objede, "To je apsolutno suludo i neistinito. Ako je SAD već tako dobro obaviješten, zašto onda ne mogu pomoći Kofiju Annanu da zaustavi dotok ilegalnog oružja u Siriju kako bi se zaustavilo nasilje i kako bi se približili političkom rješenju", kazao je glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Jihad Makdissi, prenosi RT.

Podsjetimo i kako je potraga za oružjem masovnog uništenja bila glavni razlog kojeg je SAD naveo kao povod za intervenciju protiv režima Saddama Husseina i okupaciju Iraka. Međutim, to oružje, koje je Hussein navodno nabavio za napad na Europu, nikad nije pronađeno. Hoće li i ovog puta navodi o kemijskom oružju, potencirani tezom o etničkom čišćenju, biti dovoljan povod za intervenciju?

Pročitajte više