Amnesty International: Nakon svrgavanja Gadafija situacija u Libiji je van svake kontrole

ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u svom je izvješću povodom godišnjice ustanka protiv Gadafija navela kako je situacija u Libiji danas "uglavnom van kontrole".

Najveći problem, prema navodima AI-a, predstavljaju brojne paravojne formacije koje su sudjelovale u rušenju Gadafijevog režima, a danas nastavljaju djelovati potpuno nezavisno od centralnih vlasti.

Nakon pada Tripolija u ruke pobunjenika, te milicijske snage nisu ni raspuštene ni razoružane, te danas predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti zemlje, navodi AI, dodajući da se vladajuće Nacionalno prijelazno vijeće nije uspjelo ozbiljno uhvatiti u koštac s tim problemom.

Ratnim zločincima se ne sudi


"Aktualne vlasti nisu poduzele ništa protiv ratnika s obje strane koji su bili umiješani u kršenje ljudskih prava, niti je sudio onima koji su vršili egzekucije bez suđenja, uključujući i samog Moamera Gadafija i njegovog sina Mutasima", objašnjava AI.

Nadalje, postoje brojni dokazi da se u brojnim zatvorskim centrima diljem zemlje vrše mučenja i iživljavanja nad pristašama bivšeg režima, ali i na isključivo rasnoj osnovi. Kako navodi AI, mnogi su mučeni do smrti, a među njima je i bivši libijski veleposlanik u Francuskoj Omar Brebesh.

Malen broj će slaviti, a ostali će tužno obilježiti godišnjicu početka destrukcije Libije

Amnesty precizira kako različite milicija vode zatvore u Misrati, Sirtu, Garjanu i drugim gradovima, gdje zatvorenike satima drže vezanima, tuku ih štapovima i šipkama te ih omamljuju i šokiraju strujom. Organizacija navodi kako su osim uhićenja nekoliko tisuća Gadafijevih pristaša, te milicije prisilno protjerale brojne stanovnike iz gradova koji su tradicionalno bili odani bivšem režimu, te opljačkale njihovu imovinu i zapalili kuće.

U prilog izvještaja koje je dao Amnesty International govori i priča RT-ove dopisnice koja navodi "kako će mali broj Libijaca danas slaviti godišnjicu ustanka, dok će milijuni tugovati".

Nacionalno prijelazno vijeće je samo predstava za medije

"Mislim da će mali broj onih koji su ostali u Libiji i velik broj onih koji su iz nje otišli nakon NATO-ove intervencije danas zaista slaviti. Tisuće, ako ne i milijuni ljudi, tugovat će i održati komemoraciju u znak godišnjice početka destrukcije njihove zemlje", kazala je novinarka Lizzie Phelan za RT.

Phelan je dodala kako Libija danas nema vladu, jer "je Nacionalno prijelazno vijeće samo predstava za medije". "Stotine paravojnih organizacija kontrolira različite dijelove zemlje. Gadafi i njegova vlada uvijek su upozoravali da će se to dogoditi", nastavlja.

Intervencija Libiji donijela sve samo ne demokraciju


Da je NATO-ova intervencija Libiji donijela sve samo ne demokraciju, pokazuje i priča iz Misrate gdje će se ubrzo održati lokalni izbori. "Nevjerojatno je da su šefovi NPV-a na birački popis stavili samo 50.000 ljudi kojima je dozvoljeno sudjelovati na izborima. Međutim, to je vrlo mali postotak, jer u Misrati živi preko pola milijuna ljudi", zaključila je Phelan.

Pročitajte više