Apel hrvatskog Crvenog križa: Ljudima na poplavljenim područjima trebaju hrana, voda, odjeća, obuća...

Foto: HCK

HRVATSKI Crveni križ uputio je danas apel za pomoć svima onima koji su stradali u posljednjim poplavama, koje su izazvale velike materijalne štete.


"Iako ova poplava nije neposredno ugrožavala ljudske živote, egzistencijalno stanje ljudi na poplavljenim područjima dovela je do ruba izdržljivosti.
 
Ljudima na pogođenom području bit će potrebna pomoć u najosnovnijim životnim potrepštinama - hrani, vodi, odjeći, obući i svim drugim potrepštinama bitnim za zadovoljavanje elementarnih ljudskih potreba do normalizacije života u dužem vremenskom razdoblju", poručuju iz Crvenog križa.

APEL HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA POPLAVLJENA PODRUČJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

"Zbog obilnih kiša koje su uzrokovale poplave na području Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, Hrvatski Crveni križ je pokrenuo apel za prikupljanje pomoći stanovnicima najugroženijima poplavama.

Donacije se mogu uputiti:
- uplatom na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 02*
- pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen) **
- on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa - www.hck.hr
 
Na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa do danas je uplaćeno 14.966,17 kuna, a na donatorskom telefonu zabilježena su 3.962 poziva. 
 
Volonteri i zaposlenici društava Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno sudjeluju u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. Služba za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama Hrvatskog Crvenog križa kontinuirano prikuplja informacije iz društava Crvenog križa koja su na najugroženijim područjima kako bismo na vrijeme mogli uputiti potrebnu pomoć.
 
Hrvatski Crveni križ do danas je na poplavljena područja dopremio materijalnu pomoć, opremu i financijsku pomoć u vrijednosti od 886.641,31 kuna.

Najugroženijim domaćinstvima dopremljena je materijalna pomoć:
-  450 madraca, 460 pokrivača, 500 setova za održavanje higijene prostora, 162 para čizama, 352 seta za dezinfekciju,
-  69 aparata za isušivanje prostora, 10 pumpi za vodu, 2 agregata, 2 reflektora
-  podijeljeno je 10.389 litara pitke vode.

Društvima Crvenog križa Novska, Sisak, Petrinja, Karlovac, Gospić i Glina doznačena je novčana pomoć. Sukladno svojim mogućnostima društva Hrvatskog Crvenog križa su osigurala i pomoć u prijevozu, hrani i drugim potrepštinama.
 
Dosad upućena pomoć Hrvatskog Crvenog križa na poplavljena područja još uvijek nije dostatna te stoga pozivamo sve koji su u mogućnosti da se odazovu apelu.


Zahvaljujemo na svim donacijama, a sredstvima javnog priopćavanja zahvaljujemo na medijskoj potpori.

S poštovanjem,

Prim. Josip Jelić, dr.med.
Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa"

Pročitajte više