Austrijanci vole Hrvatsku jer im je tu najjeftinije ljetovati

Ilustracija: FAH

AUSTRIJSKI će građani na odmoru financijski najbolje proći u Hrvatskoj, Turskoj i Mađarskoj, a najskuplja im je Švicarska, objavila je u četvrtak Bank Austria.

Prema izračunu Bank Austria, austrijskim je turistima najjeftinija Mađarska, gdje za 100 eura dobiju protuvrijednost od 168 eura, u Turskoj 163, a u Hrvatskoj 139 eura, dok u Švicarskoj 100 eura austrijskih turista vrijedi samo 59 eura.

Austrijanci vole Grčku

Za Austrijance je relativno povoljan i odmor u Grčkoj, jednom od njihovih najomiljenijih odredišta. U prosjeku je ondje 19 posto jeftinije nego u Austriji. Slično je i s Bugarskom, Rumunjskom i Poljskom.

Daleko manje za svoj novac austrijski turisti dobivaju u Švicarskoj, gdje za 100 eura dobiju protuvrijednost od 59 eura, a to znači da je sve za 41 posto skuplje nego u Austriji. Odmor u Švicarskoj za Austrijance je u godinu dana poskupio za 14 posto.

Skupo je i u Švedskoj, gdje Austrijanci za 100 eura dobiju protuvrijednost od 87 eura. U Velikoj Britaniji i Irskoj za isti iznos dobiju protuvrijednost od 91 eura. Pri to je Engleska u godinu dana poskupila za 12 posto, a Irska samo jedan posto.

Zbog pada tečaja eura poskupila su i daleka putovanja.

Nije im poskupjelo jedino u Italiji

"U tom je području euro jeftiniji za oko 17 posto", izjavio je glavni ekonomist Bank Austria Stefan Bruckbauer.


U Kini je Austrijancima primjerice u godinu dana sve poskupjelo za čak 23 posto, na Tajlandu za 15 posto a u Tunisu za 8 posto. Putovanja u Meksiko skuplja su za petinu.

Istodobno, u Italiji, najomiljenijem odredištu Austrijanaca, nije došlo do promjena. Ondje 100 austrijskih eura vrijedi u prosjeku 103 eura.

Slično je i sa SAD-om, s tim da je boravak ondje u godinu dana poskupio za oko 20 posto.

Pročitajte više