BBC: Hrvatski rejting došao na korak od smeća, težak izazov za Milanovića

U  "OSVJEŽENOM" profilu Hrvatske na internetskim stanicama BBC-ja piše kako premijera Zorana Milanovića čeka težak izazov u naporima da smanji proračunski deficit i spasi državu od snižavanja kreditnog rejtinga, "koji je na kraju 2010. godine došao na samo jedan korak od 'smeća'".

"Njegova će Vlada morati usvojiti oštre mjere štednje, ako žele izbjeći daljnje padanje kreditnog rejtinga, oživjeti industriju i privući strane investicije", pišu u profilu Zorana Milanovića na BBC-ju te dodaju kako će otvaranje novih radnih mjesta biti "vitalno" potrebna ako se nezaposlenost, koja je u listopadu 2011. dosegnula 18 posto, nastavi rasti.

"Dobili izbore jašući na valu nezadovoljstva korupcijom i ekonomijom"

Podsjećaju da je Milanović došao na vlast nakon što je njegova četveročlana koalicija stranaka lijevog centra pobijedila "konzervativni HDZ" koji je vladao posljednjih osam godina. "Jašući na valu općeg nezadovoljstva korupcijom i ekonomskom stagnacijom, Kukuriku koalicija je dobila 81 zastupničko mjesto", piše BBC te dodaje kako je Milanovićev SDP dobio 61 mjestu u Saboru. Pišu da su Milanovićeva glavna predizborna obećanja bila dizanje posrnule ekonomije i priprema države za ulazak u EU 2013. godine.


U profilu BBC piše da se Milanović SDP-u priključio 1999. godine, a da je predsjednikom postao u lipnju 2007. godine, "na izborima dva mjeseca poslije smrti osnivača stranke i veterana hrvatske politike Ivice Račana". "Potom je vodio SDP na izborima u studenom 2007. godine koje je tijesno izgubio", piše BBC podsjećajući da je Milanović rođen 1966. godine u Zagrebu.

Samo jedna rečenica o Josipoviću

Kao biografske podatke su mu naveli i završetak studija prava nakon kojeg je započeo diplomatsku karijeru. "Kao prvi hrvatski državljanin na toj poziciji, 1994. godine je otišao u mirovnu misiji OSCE-a u Nagorno-Karabakh. BBC profil Zorana Milanovića zaključuje podatkom da je oženjen i ima dva sina.

Mnogo manji prostor u "hrvatskom profilu" je dobio predsjednik Ivo Josipović. "Socijaldemokrat Ivo Josipović je na izborima u 2010. godini izabran na petogodišnji mandat uz obećanje da će voditi borbu protiv korupcije i pomoći državi na putu prema EU", piše o Josipoviću BBC koji se više bavi "ceremonijalnom" ulogom predsjednika u Hrvatskoj.

"Predlaže premijera, no potvrđuje ga parlament. Predsjednik može raspustiti parlament i raspisati nove izbore", napisao je BBC u "osvježenom" profilu Hrvatske na svojim internetskim stranicama.

Pročitajte više