Baldasar u strahu za fotelju: Šef splitskog SDP-a zabranio svojima koaliciju s Puljak

Foto: Hina

MARIJANA PULJAK vjerojatno ima počasno mjesto na shit listi splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. Čini se da šef splitskog SDP-a upravo Puljak doživljava kao najozbiljniju konkurenciju da mu za tri godine izmakne fotelju u Banovini pa je svojima naredio da nema koalicije s njezinim vijećnicima u sastavljanju vlasti u gradskim četvrtima.  

Puljak između SDP-a i HDZ-a

Zapelo je tako večeras na Žnjanu, domaćem terenu Marijane Puljak, odakle je krenula u svoju političku karijeru. SDP je bio glas prevage između desne koalicije HDZ-a i Hrasta te preostala tri vijećnika Marijane Puljak. Baldasar je zabranio i koaliranje s HDZ-om, što je razumljivo, pa je njegov delegat, tj. vijećnik bio potpuno ravnodušan prema oba predložena kandidata za predsjednika kotara.

S druge strane, HDZ se pokazao kooperativnim, premda je Splitom kružila priča kako su dobili naputak od crkve da nikako ne koaliraju s Puljak, jer im valjda smeta Marijanin suprug Ivica, ugledni znanstvenik koji traga za Božjom česticom, tj. Higgsovim bozonom. Priča zvuči atraktivno, međutim demantira je rasplet na terenu, jer je HDZ podržao Jakova Prkića na Lokvama, inače, gradskog vijećnika M. Puljak, dok je vijećnik s njene liste dao ruku za HDZ-ovu predsjednicu u kotaru Lučac Manuš.

Puljak: Nemamo problema s koalicijom ako je program kvalitetan

Puljak kaže da su to učinili jer smatraju da je predložena kandidatkinja Tanja Belohradsky zaslužila povjerenje i osobno i svojim programom. Nemaju problema ni da podrže SDP-ovce ako je program kvalitetan, kaže Puljak, no za to još nisu dobili priliku.

Na Spinutu, recimo, do konstituiranja nije došlo jer su sve tri opcije, HDZ, SDP i M. Puljak imale svog kandidata za predsjednika. Kako je SDP osvojio 3, a HDZ i Zoran Sambol s liste M. Puljak po dva vijećnika, do dogovora nikako nije moglo doći, a pitanje je hoće li više sreće biti i za koji tjedan kada će se ponovno pokušati oformiti vlast u tom kvartu. Zanimljivo je možda da je SDP na Spinutu u igru ubacio svojedobno suđenog bivšeg ravnatelja propalog Centra za katastrofe u Divuljama Ranka Britvića.

Baldasar sve nervozniji

Puljak se sprema izazvati Baldasara za tri godine, sasvim je jasno i HDZ-ovcima koji pozorno prate razvoj situacije u Splitu. Premda su kotarski izbori imali vrlo slabu izlaznost, rezultati svima služe kao nekakva referenca za raspoloženje biračkog tijela. Sasvim je opipljiva i sve veća nervoza Ive Baldasara kojem je Puljak totalno pomrsila račune u Gradskom vijeću. Stalno su nešto protiv, inzistiraju na stručnosti, a ne podobnosti, jednostavno ne plešu kako Baldasar svira. Taj nedostatak harmonije te evidentna nesklonost za političku trgovinu, gradonačelniku su nepojmljivi jer potpuno odudaraju od njegovog mentalnog sklopa. Uostalom, što očekivati od političara koji je povjerenje birača isključivo koristio za masovno uhljebljivanje odabranog kadra. 

 

Pročitajte više