"Balkan u 21. stoljeću: Različiti su zahtjevi prosvjednika u Zagrebu i Beogradu, ali je priča ista - nacionalistička"

Foto: Mario Todorov/Cropix, Blic.rs

"BALKAN u 21. stoljeću ponovno djeluje kao da su u pitanju ratne devedesete godina.", započinje svoj osvrt na događanja u Zagrebu i Beogradu srpski Blic.

"Dok u samom centru Beograda logoruju pristaše Dveri, koji uz nacionalistička obilježja i povike traže od države da ne izda Kosovo, desničari lijepe plakate i rade "crne liste",, svjedoci smo sličnih događaja i u susjednoj Hrvatskoj. Pobune protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, nacistički pozdravi na skupu u Zagrebu i razmahana nacionalna retorika. Različiti su zahtjevi desničara, ali je priča ista - nacionalistička, šovinistička, ekstremistička...", piše Blic koji je uz nekoliko fotografija opisao što se događalo u Zagrebu, a što u Beogradu.

Zagreb:  Više od 20 tisuća okupljenih prosvjedovalo je zbog najavljenog uvođenja ćirilice u Vukovaru. Nastupio je Marko Perković Thompson, poznat po nacionalističkoj retorici, a tijekom prosvjeda puštane su ratne snimke. Mladež je uz zastave i nacističke pozdrave obilježila protest  protest.

Beograd: Na Trgu republike u Beogradu poručeno je srpskom vrh da ne pomisli izdati Kosovo i Metohiju jer je Kosovo važnije od EU. Okupljeni su uzvikivali "Kosovo je srce Srbije", "Rusija, Rusija", a na spominjanje Nikolića, Vučića i Dačića vikali su "izdaja". "Samo je jedna zastava, samo je jedna Srbija i ona se ne može dijeliti na Kosovo na ostalo. Samo je jedna Srbija i nećemo je dijeliti ni na Drini, nigdje je nećemo dijeliti", poručio je čelni čovjek Pokreta Dveri.

Pročitajte više