Banku i dioničare gurnuo u dugove: Španjolski aktivisti traže zatvor za bivšeg direktora MMF-a

ŠPANJOLSKI aktivisti podnijeli su kaznenu prijavu protiv bivših direktora banke Bankia, čija djelomična nacionalizacija je pomogla gurnuti Madrid prema traženju međunarodne financijske pomoći.

Kao najvećeg krivca aktivisti su naveli bivšeg glavnog direktora Rodrigo Rato, koji je od 2004. do 2007. godine bio na čelu Međunarodnog monetarnog fonda. Sukrivci su svi ostali članovi Upravnog odbora koji su nadgledali izlistavanje na burzi u srpnju 2011. godine.

Sa 309 milijuna dobitka pali na tri milijarde gubitka


Kaznena prijava je podnijeta u ime 13 dioničara banke Bankia te se traži do šest godina zatvora za bivše članove Upravnog odbora zbog krivotvorenja računa i pružanja netočnih informacija. Prošlog mjeseca je Bankia objavila revidirane rezultate za 2011. godinu u kojima su sa dobiti od 309 milijuna eura pali na gubitak od oko tri milijarde eura te su tražili 19 milijardi eura pomoći države.

Novi predsjednik Uprave Jose Ignacio Goirigolzarri je kazao da su "pogreške" napravljene tijekom spajanja sedam malih regionalnih banaka 2010. godine te je tada i nastala velika Bankia. Greške su napravljene i tijekom izlaska na burzu prošle godine. Dionice su od tada izgubile više od 70 posto svoje vrijednosti. Jedan od tužitelja, Carlos Blanco je kazao da je izgubio tisuće eura na kupovini dionica 2011. godine.

Pročitajte više