Bjelovarsko-bilogorski župan proglasio elementarnu nepogodu, šteta 47 milijuna kuna

Ilustracija: Hina

ZBOG vremenskih nepogoda koje su u svibnju pogodile Bjelovarsko-bilogorsku županiju župan Damir Bajs donio je dvije odluke o proglašenju elementarne nepogode, a ukupna šteta procjenjuje se većom od 47 milijuna kuna.

Prva odluka odnosi se na razdoblje od 3. do 16. svibnja, kada su obilne kiše izazvale poplave na području Garešnice i Grubišnog Polja te općina Dežanovca, Đulovca, Hercegovca, Ivanske, Končanice, Nove Rače, Rovišća i Sirača.

Za to je područje procijenjena šteta od 41,3 milijuna kuna, a prijavile su je 642 fizičke osobe i 17 pravnih. Na poljoprivrednim usjevima šteta je utvrđena na 8.803 hektara zemljišta, a znatne su štete utvrđene u uzgoju konzumnog šarana i pčelinjih zajednica. Stradalo je jato od 38 672 šarana, a šteta je procijenjena na 1,1 milijun kuna, dok šteta na dvije pčelinje zajednice iznosi 71 tisuću kuna.

Druga odluka donijeta je za područje Općine Dežanovac, gdje je od 23. do 26. svibnja olujno nevrijeme praćeno tučom uzrokovalo mnogobrojne štete na poljoprivrednom zemljištu i građevinskim objektima. Štetu su prijavile 73 fizičke osobe, a procijenjena je na gotovo 6 milijuna kuna.

Izvješća su proslijeđena Državnom povjerenstvu za procjenu šteta koje će donijeto konačno izvješće o iznosu šteta, a Sabor može donijeti odluku o naknadi dijela štete iz državnog proračuna.

Pročitajte više