Bogata povijest Hrvatskog sabora

Foto: Dragan Matić/Cropix

KAD izvještavamo o Saboru uglavnom je riječ o burnim raspravama zastupnika koji često u svojim izlaganjima prijeđu granicu dobrog ukusa. Nerijetko usred te buke i galame, Saborom prolaze grupe turista. Njih ne zanimaju zakoni i saborske nesuglasice već bogata i zanimljiva povijest ove građevine.

Današnji izgled Sabora datira s početka 20. stoljeća, dok su posljednje veće preinake rađene u prvoj polovici 90-ih godina. No, vratimo se nekoliko stoljeća unatrag. Iako Sabor u Zagrebu zasjeda još od 13. stoljeća, sve do kraja 18. stoljeća nije bilo posebno namijenjene zgrade za održavanje sjednice pa su se one održavale posvuda.

"Najčešće su Sabori održavani u crkvama jer podsjećam, Sabor su činili predstavnici plemstva i crkve, ali i u velikaškim kućama, palačama, pa i na otvorenom, ako su vremenske prilike dopuštale", kaže nam savjetnica u službi za građane, Marija Krakić.

I to ne samo u Zagrebu već i drugim hrvatskim gradovima. No, kako se to pokazalo nepraktičnim, 1731. godine kupljena je kuća na Markovom trgu. Iste je godine međutim, stradala u požaru, pa je izgrađena saborska palača na sadašnjem mjestu Sabora, kojoj su se postepeno pripajale obiteljske kuće. "Njih se otkupljivalo kako je koja bila prodavana kroz sljedeće, gotovo stoljeće i pol. 1907. godine je otkupljena zadnja zgrada iz tog niza i tada su one spojene u jednu cjelinu, ovo što mi sada vidimo kao zgradu Hrvatskog sabora", otkriva Krakić.

Sama sabornica smještena je na prvom katu, ima 153 sjedeća mjesta, te tri galerije za uzvanike, novinare i posjetitelje. U svojim počecima Sabor je bio pravi predstavnik naroda. "Na galerije su mogli dolaziti svi građani, naravno, dok se ne bi popunilo i dok je bilo mjesta mjesta. To je trajalo samo do sljedeće izmjene saborskog Poslovnika, 1875. godine. Više se ta odredba ne spominje", pojasnila je savjetnica u službi za građane.

Uz prostorije za klubove zastupnika, Sabor ima osam dvorana, a tu su i četiri salona za protokolarne susrete. U prostoriji uz Veliku vijećnicu nalazi se i osam bista hrvatskih velikana, a tu je između ostalih detalja i kopija Bašćanske ploče. Dovoljno razloga da, ako već niste, i vi posjetite Sabor i naučite još puno toga o njegovoj bogatoj povijesti. To svakodnevno čine brojni građani i turisti. "Sa svojim interijerom i portretima u glavnoj dvorani Ante Starčevića sve je lijepo, na nivou, dostojno glavnog zakonodavnog tijela jedne Republike. Interijer i uređenje Sabora, sve ukupno je vrlo dojmljivo", kažu posjetitelji.

Pročitajte više