Čačić u Splitu predstavio Reformiste: Milanović će shvatiti da mu je naš glas potreban

Foto: Hina

VLADAJUĆA koalicija više nema većinu u Saboru, rekao je to danas Radimir Čačić koji je u Splitu došao predstaviti novu stranku reformista, čija će se osnivačka skupština održat 28. rujna u hotelu Westin u Zagrebu. Zanimljivo je da će se održati na istom mjestu gdje je osnovan i HNS.

U svoju sada Udrugu, a uskoro i stranku, Čačić je privukao i nekoliko HNS-ovih saborskih zastupnika čime je promjenio omjer saborske većine vladajućih.

"Tu za nas nema ništa novo, nama je to jasno od samog početka, nisam samo siguran da je to Vladi bilo jasno do jučer, prekjučer. Potpuno im se razjasnilo u onom trenutku kad smo zaprijetili da ako ukinu plaćanje prijevoza za srednjoškolce, da ćemo reagirati jer sam ja osobno 2005. uveo taj model u ovoj Vladi, nametnuo da to financira. To smo imali i u programu 21 i ovo je direktno odstupanje od temeljnih principa na kojima je ova Vlada dobivala izbore...", kaže Čačić, te dodaje kako njegova stranka neće davati podršku zakonima za koje smatraju da su loši.

"Mi nećemo rušiti Vladu zato jer ne djeluje i ne ispunjava ono što smo se dogovorili. Mi Vladu ne možemo natjerati da realizira projekte i pokaže sposobnost i preuzme odgovornost i realizaciju. Ali u svakom trenutku možemo spriječiti da vuče poteze koji su direktno u suprotnosti sa programom na kojem su dobili izbore i sa interesima ove zemlje."

Čačić dodaje kako su spremni za razgovore sa premijerom Milanovićem i predsjednikom Sabora kada shvate da će im njihov glas biti potreban za donošenje odluka.

Reformisti neće koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om

Član Inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformista Radimir Čačić izjavio je danas u Splitu kako neće koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om jer nemaju ambicija biti velika stranka, nego bitna stranka, a trenutačno imaju 3500 članova.

S Čačićem su u Splitu bili članovi Inicijative za osnivanje te stranke Natalija Martinčević, povjerenik za Dalmaciju Joško Dvornik i saborski zastupnik Petar Baranović.

Čačić je ocijenio da je stanje u zemlji katastrofalno, dodajući kako je krajnje vrijeme da se odgovorna Vlada odgovorno ponaša.

"Vjerujemo kako ćemo imati jednu od ključnih uloga u hrvatskoj politici. Tu posebno vjerujemo da ćemo poštenjem i idejama pridonijeti boljitku naše zemlje. U našoj će stranci biti novi ljudi. Tek trećina će biti bivši HNS-ovci. Imat ćemo ključnu ulogu u smjeru Vlade", rekao je Čačić, dodajući da stranku nisu osnovali ni zbog kakve osvete.

Na pitanje novinara da komentira pad Vladine većine, Čačić je odgovorio kako "tu nije ništa novo". Dodao je da je neće rušiti jer ne ispunjava ono što je najavila i obećala prije izbora.

Najavio je kako imaju ideja za razvoj Splita, među kojima su prioriteti istočna obala, žnjanski plato, parkirališta i javne garaže koje nedostaju te brza cesta Solin-Klis.

Dvornik je rekao da je Hrvatska pacijent s najtežom bolesti kojemu je hitno potrebna operacija, a liječnici ga liječe oralno lijekovima.

"Ovom društvu je hitno potrebna kirurška intervencija. Od 144 zemlje za investiranje Hrvatska je tek na 142 mjestu. To se mora promijeniti", rekao je Dvornik.

Saborski zastupnik Petar Baranović podsjetio je kako živimo u zemlji gdje politika ignorira matematiku te da je došlo vrijeme da se prestanemo baviti frazama.

Pročitajte više