Čak 56 posto hrvatskih liječnika izloženo je nasilju na radnom mjestu

Foto: Čitatelj Indexa

ČAK 56 posto hrvatskih liječnika doživjelo je verbalno, a 10 posto njih i fizičko nasilje na poslu, pokazuje nedavno provedena anketa među liječnicima, koju je objavila Udruga liječnika Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Predsjednica Udruge Ines Balint upozorava da u Hrvatskoj ne postoji tzv. bijeli telefon, na koji se liječnici mogu potužiti na nasilje pacijenata, kao primjerice u Sloveniji gdje su ordinacije obiteljske medicine alarmom spojene s policijom. Ističe i podatak Hrvatske liječničke komore po kojem je 97 posto liječnika u svojoj praksi doživjelo neki oblik nasilja.

Nasilje prema zdravstvenom osoblju bilo je i središnja tema dvodnevnog savjetovanja "Sigurnost u zdravstvenim ustanovama", održanog prošloga tjedna u Tuheljskim Toplicama. Upozoreno je da nasilje ne smije biti dio ničijeg radnoga mjesta, te se pokreće jedinstven program izobrazbe u području sigurnosti u zdravstvu za menadžere sigurnosti i zaštitare koji rade na poslovima zaštite zdravstvenih ustanova.

Govoreći o sigurnosti i privatnosti pacijentovih podataka, zamjenica ravnatelja HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec istaknula je kako je zaštita pacijentovih podataka u Hrvatskoj na zavidnoj razini, te da su svi podaci informatički zaštićeni od neovlaštenih pregleda i krađe.

Pročitajte više