Crveni križ: Izbjeglice brzo napustile osječko područje, "to je odgovor onima koji brinu da će ostati u RH"

Foto: Hina

OSJEČKI gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je u srijedu kako su gradska infrastruktura i tvrtke bile na usluzi tijekom nedavnog dolaska izbjeglica u grad, a ako bi izbjeglička i migrantska kriza bila još veća Vrkić vjeruje da će grad biti dovoljno spreman i organiziran odgovoriti svim izazovima.

Na sjednici osječkoga Gradskog vijeća Vrkić je, na više vijećničkih upita o pripremljenosti grada za prihvat migranata i izbjeglica, ocijenio da je najveći problem nedostatak jedinstvenog pristupa svih zemalja koje pogađa izbjeglički val. Dodao je da gradska uprava Osijeka dijeli stajalište s državnim vlastima da se, ako je ikako moguće, protočnost prolaska izbjeglica poveća.

U prvom redu to diktiraju same izbjeglice, rekao je Vrkić, napomenuvši da treba pokazati humanost i omogućiti im što bezbolniji dolazak do cilja.

Odgovor onima koji brinu da će izbjeglice ostati u Hrvatskoj

Imamo informacije o svemu što se događa i uključeni smo u ovo onoliko koliko se od nas očekuje, kazao je Vrkić.

Dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera zaštite i spašavanja Denis Ambruš ocijenio je kako su nadležne službe, udruge i volonteri kvalitetno odradile svoj posao, jer nije zaprimljena ni jedna primjedba građana Osijeka na nedavno privremeno zadržavanje izbjeglica oko osječkog željezničkog i autobusnog kolodvora.

Ravnatelj osječkog Gradskog društva Crvenog križa Marko Đukić izvijestio je da su se prihvatni centri u Belom Manastiru i Čepinu brzo ispraznili, jer su izbjeglice brzo željele krenuti dalje, uglavnom prema Njemačkoj- To je, kako tvrdi, odgovor onima koji se brinu da će izbjeglice ostati u Hrvatskoj.

Smatra da je sada uspostavljena organizacija prihvata izbjeglica kojoj se u ovome trenutku ne može prigovoriti. Uz dovoljno kadrova, skladišta su puna, jer su aktivirane robne zalihe, a pristiže i humanitarna pomoć, dodao je.

Pročitajte više