Dačić šalje Tadića u oporbu: "Mali Sloba" budući premijer Srbije?



"ZAŠTO bismo bili u nečijoj vladi, ako možemo voditi vladu?", zapitao se Ivica Dačić, vođa koalicije SPS-PUPS-JS, te ovom rečenicom praktički poslao Borisa Tadića u oporbu.

Srbija će, čini se, ovih dana napokon dobiti Vladu. Ali ne onakvu kakva se nakon parlamentarnih izbora očekivala. Iako je Dačić imao dogovor o koaliciji s Tadićevim DS-om, sve je izglednije da će glavnu riječ u skupštini ipak voditi Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića.

Jučer je iz Srbije stigla vijest da je Nikolić povjerio Dačiću, lideru trećeplasirane koalicije na parlamentarnim izborima, mandat za sastavljanje vlade. Istovremeno, novi predsjednik "naprednjaka" Aleksandar Vučić poručio je da je "malo vjerojatno da će DS uspjeti formirati vladu".

Dačić premijer, Dinkić "srpski Čačić"

Protumačilo se to kao signal da je dogovor između SNS-a i SPS-a postignut, iako ova informacija još nije službeno potvrđena. U budućoj vladi Srbije trebali bi im se pridružiti i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića, te manjinski zastupnici. "Naprednjaci" i "socijalisti" u tom će slučaju imati uvjerljivu većinu, sa 141 zastupničkim mjestom.

Bivši Miloševićev portparol Dačić će tako ostvariti svoje obećanje iz izborne noći i postati budući premijer, dok je za Dinkića rezervirana pozicija "srpskog Čačića"; vođa URS-a trebao bi kontrolirati sve ekonomske resore.

Povratak otpisanih

"To je povratak otpisanih", komentirao je politički analitičar Vladimir Goati u razgovoru za Radio Slobodna Evropa. Koaliciju "naprednjaka" i Miloševićevih "socijalista" Goati vidi kao povratak u politički diskurs devedesetih.

"Taj savez bivših radikala i socijalista podsjeća ljude koji duže pamte na crveno-crnu koaliciju koja je 1998. godine učvrstila jedan autoritarni režim. Ta paralela ne vodi nekim dobrim zaključcima, ali uvijek postoji mogućnost da pozitivno iznenade", kaže Goati.

Pročitajte više