Direktorica Plovputa zaposlila profesora obrane kao šefa pravne službe, odgovara za štetu od 1,6 milijuna kuna

BIVŠA direktorica Plovputa Silvana Tokić optužena je zbog sklapanja štetnog ugovora. Priča je prilično bizarna, ali dobro pokazuje kako stvari stoje u državnim tvrtkama.

Tokićka je 2007. godine na mjesto šefa pravne službe na rok od pet godina postavila osobu koja uopće ne udovoljava uvjetima, navodi se u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Riječ je, naime, o profesoru obrane i zaštite, bez završenog Pravnog fakulteta i položenog pravnog ispita.

Za otkaz profesoru obrane i zaštite Plovput mora platiti 1,6 milijuna kuna

Tokićku terete da je sklopila ugovor sa profesorom obrane premda je znala da će je uskoro opozvati s mjesta direktorice. Bila je, navodi se u optužnici, svjesna da će nova uprava raskinuti ugovor sa zaposlenikom, koji nema potrebna znanja za to radno mjesto i da će mu trebati isplatiti razliku plaće u odnosu na radno mjesto na kojem je ranije radio, a što se i dogodilo, jer je zaposlenik nakon raskida ugovora pred Općinskim sudom u Splitu ishodio presudu koju je potvrdio i Županijski sud u Splitu. Presudom je Plovput dužan na ime razlike plaće isplatiti bruto iznos od 1,6 milijuna kuna. To je ujedno i šteta za koju se tereti Tokićka.

Bivši direktor uzeo pola milijuna kuna zbog nezakonitog otkaza

Zanimljivo je možda da je Plovput već morao plaćati odštete zbog odluka direktorice Tokić. Tako je bivšem direktoru Anti Čuliću sud dosudio pola milijuna kuna zbog nezakonitog otkaza koji mu je uručila Tokićka.

Nije stalo na tome, jer su Tokićka, a i njen prethodnih Čulić, 2008. godine dobili kaznenu prijavu splitske policije zbog malverzacija kojima je Plovputu i državnom proračunu nanijeta šteta od čak 18 milijuna kuna.

Pročitajte više