Dužnosnici Sjeverne Koreje zbog zločina protiv čovječnosti na Međunarodnom kaznenom sudu?

Screenshot: ABC

PREDSJEDNIK istražnog povjerenstva UN-a o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, Australac Michael Kirby, zatražio je u četvrtak od Vijeća sigurnosti da izvede sjevernokorejske dužnosnike odgovorne za zlostavljanje pred stalni kazneni sud.

"Krivci moraju odgovarati i treba spriječiti druge zločine", kazao je Kirby na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti koji su sazvali SAD, Francuska i Australija.

"Nova generacija visokih sjevernokorejskih dužnosnika mora razumjeti da će biti smatrani osobno odgovornima ako počine zločine protiv čovječanstva", kazao je on. "Istražno povjerenstvo preporuča dakle Vijeću sigurnosti usvajanje sankcija protiv glavnih odgovornih za zločine protiv čovječnosti" u Sj. Koreji.

Kirby preporuča također da se Vijeće, jedini organ legalno sposoban da to učini, obrati Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Ali Kina, koja se odbija koristiti ICC-om i nastoji zaštititi Pjongjang, stavila bi sigurno veto na to obraćanje, a nesumnjivo i na sankcije, po diplomatima u UN-u.

Sj. Koreja nije poslala predstavnika na neformalni sastanak Vijeća koji je održan iza zatvorenih vrata. Rusija i Kina, stalne članice Vijeća, bile su odsutne, istaknuo je Kirby novinarima.

Od 13 prisutnih zemalja članica Vijeća, naglasio je on, devet "se izjasnilo izrazito u korist" obraćanju ICC-u a četiri je reklo da se "ne protive" takvoj inicijativi.

Pročitajte više