Ekonomija važnija od ljudskih života: Hitna pomoć u Đakovu od 1. srpnja zatvara vrata

ZBOG rezanja troškova u zdravstvu i smanjenja broja timova, Hitna pomoć u Đakovu već od 1. srpnja prestaje biti dostupna svima 24 sata na dan. Pacijente kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, a koji se upute u đakovačku Hitnu, dočekat će zaključana vrata.

"Grcamo u dugovima"

"Županija je od 2007. godine osiguravala otvorena vrata Hitne medicinske pomoći zahvaljujući sestrama koje su, ako tim izađe na teren, ostajale u ambulanti i prve pomagale pacijentima do povratka liječnika, kojeg bi po potrebi i telefonski kontaktirale.

Cijena je otvorenih vrata tri milijuna kuna godišnje! Županija, koja je naš vlasnik, i Zavod više to ne mogu pratiti. U međuvremenu sam od općinskih načelnika i gradonačelnika s područja koje pokriva naših pet županijskih punktova tražio da lokalna samouprava, općine i gradovi, pomognu sufinanciranje Hitne medicinske pomoći. Odgovor je nula! I gorivo i energija i troškovi prijevoza idu gore, a mi godišnje prevalimo tri milijuna kilometara. Zadnje dvije godine grcamo i na samome smo rubu!", pojasnio je za Đakovo-danas ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu OB županije Berislav Pašalić, rekavši da u ovome trenutku ne postoji drugi izbor nego otvorena vrata zatvoriti.

"Zamislite situaciju da u ambulanti primim vitalno ugroženo dijete, za koje trebam hitan prijevoz u bolnicu, što se zbivalo nebrojeno puta, a moram čekati dva-tri sata do povratka tima s terena, jer nemam na raspolaganju nijedna kola. Istovremeno pred zaključana vrata Hitne dolazi čovjek kojemu šiklja krv i ja bih mu trebala pružiti prvu pomoć! Što tada učiniti?!", pita se jedna đakovačka pedijatrica.

Ravnatelj Doma zdravlja Boro Knezović nije komentirao ovaj problem jer Hitna pomoć nije u domeni te ustanove. Voditeljica Hitne u Đakovu dr. Zdenka Ladan također nije smjela ništa reći.

Pročitajte više