Ekshumirano 15 posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća

Screenshot: Google Maps

POSMRTNI ostatci 15 osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća ekshumirani su danas iz kraške jame u blizini Gornjeg Kosinja.

Na ekshumaciji, izvedenoj po nalogu karlovačkoga Županijskog državnog odvjetništva, bili su pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, biskup gospićko-senjski Mile Bogović i publicist Ivan Vukić, koji sustavno obrađuje i objavljuje istraživanja o žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća i na temelju čije je kaznene prijave jama pronađena.

Pomoćnik ministra i voditelj Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić rekao je kako zasad samo utvrđuju činjenice za istraživanje koje će provesti Državno odvjetništvo kako bi se utvrdio identitet žrtava i mogući krivci. Vladino povjerenstvo za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja utvrdilo je da su u toj jami među posmrtnim ostatcima 15 osoba najmanje tri osobe ubijene 1942. i 1943. godine, a ostale 1945. godine, najvjerojatnije u travnju, rekao je Grujić.

Kad se utvrdi njihov identitet, dostojno će se pokopati i obilježiti mjesto njihova stradanja po Zakonu o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, rekao je.

Na pitanje biskupa Bogovića što će biti s ostatcima neidentificiranih žrtava, Grujić je odgovorio kako po zakonu jedinice lokalne samouprave moraju pokopati neidentificirane žrtve i održavati njihove grobove.

"Treba svim žrtvama osigurati dostojanstveni ukop"


Biskup Bogović predložio je da se na Krbavskom polju, iznad kojeg je u Udbini Crkva hrvatskih mučenika, uredi "svehrvatski grob" za sve žrtve i mučenike kroz povijest.

"Nećemo nikada doći do kraja i pravednog rješenja ako stanemo iza bilo koje moći koja je te strahote radila. Ovo je netko učinio, Srbin Hrvatu, a ima i mjesta gdje je obratno, da su Hrvati likvidirali Srbe. Treba svim žrtvama osigurati dostojanstveni ukop, izraziti prvenstveno poštovanje prema žrtvama i tako ih ugraditi u bolju sadašnjost i budućnost. Kad bismo inzistirali prije svega na utvrđivanju krivaca, mogli bismo proizvesti daljnju mržnju, što nitko ne želi", rekao je biskup Bogović.

Pukovnik Grujić smatra da je ta ideja hvale vrijedna za sve žrtve čiji potomci nisu pronađeni. "Mi prikupljamo informacije, još postoje živi svjedoci koji tvrde da su određene osobe tu ubijene '42. i '43. godine, a DNK analizom pokušat će se to utvrditi prema njihovim potomcima", rekao je.

Patolog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Milorad Kubat rekao je da će se uzeti uzorci tkiva za DNK analizu kako bi se usporedilo s DNK mogućih potomaka ili rodbine žrtava. Dodao je da je od 21 posmrtnog ostatka pronađenog na Kozjači u blizini Karlovca tako uspješno identificirano sedam osoba.

Pročitajte više