Eksplozija u Nigeriji usmrtila petero: Upitno obećano oslobađanje više od 200 djevojčica?

Foto: Screenshot, YouTube

BOMBA koja je eksplodirala na autobusnoj stanici u Bauchiju na sjeveru Nigerije, ubila je najmanje petero, a ozlijedila dvanaestero ljudi, javlja Reuters.

Za eksploziju koja je pogodila grad Azar sumnjiči se nigerijsku islamističku skupinu Boko Haram, što dovodi u sumnju vladine objave da je dogovorila privremeni prekid vatre kako bi osigurala oslobađanje više od 200 djevojčica koje skupina drži kao taoce.

Policija za sada ne komentira tko je mogao podmetnuti bombu.

Pobunjenici su u zadnjih pet godina u više navrata podmetali eksplozije na javnim mjestima u ime  Islamske države u Nigeriji, koja je inače religiozno mješovita zemlja. Ove godine su podmetanjem naprava naglasili cijeli kampanju.

"Petero je ljudi izgorjelo do neprepoznatljivosti, a još dvanaest ih je teško ozlijeđeno", izjavio je glasnogovornik policije u Bauchiju, Haruna Mohammed.

"Cijelo područje je izolirano i pod istragom, iako još nitko nije uhićen", dodao je.

Je li upitan dogovor o oslobađanju djevojčica?

Tjedan dana od kada je vlada objavila kratkotrajno primirje sa Boko Haramom, koje je uključivalo oslobađanje djevojčica koje su u travnju otete iz osnovne škole u Chiboku, još uvijek nema znakova da će učenice uskoro biti puštene na slobodu.

Napadi posljednjih dana potaknuli u sumnju u taj dogovor, iako je s obzirom na rastrojenost Boko Harama moguće da je dio pripadnika u pregovorima, a da određeni dio skupine nastavlja napade.

Dogovori o oslobađanju djevojčica postignut je ovaj tjedan između između vlade i predstavnika Boko Harama, skupine koja poruke šalje isključivo preko video objava džihadista, no o zadnjoj eksploziji se još nisu izjasnili.

Pročitajte više