Etiopski premijer preminuo nakon misteriozne bolesti

ETIOPSKI premijer Meles Zenawi preminuo je jutros u bolnici, javila je etiopska državna televizija.

Meles u javnosti nije viđen već nekoliko tjedana. U bolnicu je primljen u srpnju, ali priroda njegove bolesti nikad nije objavljena u javnosti. Spekulacije o njegovom zdravlju počele su kada je prošlog mjeseca propustio summit Afričke unije u Adis Abebi.

Prije tri tjedna vladin glasnogovornik je za medije izjavio kako je premijer Meles u dobrom stanju i kako se oporavlja, odbacivši navode da je  već tad bio u kritičnom stanju. Čak ni tad glasnogovornik Simon nije želio otkriti od čega Meles boluje, makar se u to doba pričalo da su u pitanju želučani problemi i da se liječi u Belgiji.

Bilo kako bilo, Melesa više nema, a njega će zamijeniti ministar vanjskih poslova Hailemariam Desalegn, koji će privremeno voditi vladu. "Bez obzira na to što je Etiopija duboko pogođena ovim i što će joj nedostajati njen vođa, Meles je postavio neke fundamentalne politike i strategije koje će trajati i nakon njega", objavila je državna televizija.

Inače, Meles Zenawi dospio je na vlast kao vođa pobunjenika koji su 1991. godine svrgnuli komunističkog lidera Mengistu Haile Mariama.

Pročitajte više