Fotograf ubijen u sukobu na istoku Ukrajine

Foto: FAH

FOTOGRAF i dragovoljac koji se borio na strani ukrajinske vojske ubijeni su minobacačkom vatrom u subotu na istoku Ukrajine u području pod nadzorom proruskih pobunjenika, objavili su izvori.

Sergej Nikolajev, fotograf ukrajinskog dnevnika Segodnja te borac paravojne nacionalističke skupine Pravi Sektor ubijeni su u selu Piski blizu zračne luke u Donecku, rekao je drugi borac iz Pravog Sektora.

Redakcija lista Segodnja potvrdila je smrt svoga fotografa, prenosi agencija AFP.

Poprište neprestanih bombardiranja od kraja svibnja, zračna luka u Donecku prešla je u ruke pobunjenika 23. siječnja, no sukobi nisu potpuno prestali unatoč prekidu vatre koji je stupio na snagu 15. veljače.

Ranije je ukrajinska vojska objavila da su borbe znatno oslabjele na istoku tijekom noći, no da je svejedno grad Avdijivka, koji je u rukama ukrajinske vlade, bio napadnut raketama Grad.

U petak je Ukrajina objavila da su pale prve žrtve nakon tri dana, čime je otkrila da je prekid vatre dogovoren u Minsku krhki iako su vladine snage i pobunjenici povukle teško naoružanje s bojišnice.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u subotu da će podnijeti parlamentu prijedlog zakona za raspoređivanjem mirovnih snaga Ujedinjenih naroda koje bi nadzirale poštivanje prekida vatre, piše agencija Reuters.

Ukrajinska vojska navodi da se primirje uglavnom poštovalo noću oko Luhanska, područja pod nadzorom proruskih pobunjenika te u obližnjem lučkom gradu Mariupolju koji pak nadzire ukrajinska vlada.

Službeni Kijev strahuje da bi Mariupolj i njegova industrijska zona mogli biti sljedeća meta pobunjenika. Pobunjenici su porazili vladine snage jer su osvojili strateški važan grad Debaljceve upravo u vrijeme kada je na snagu stupao prekid vatre 15. veljače.

I vladine snage i separatisti tvrde da nastavljaju povlačiti teško naoružanje s bojišnice, što je druga točka mirovnog sporazuma iz Minska koji je dogovoren kako bi se okončao sukob u kojem je dosad ubijeno više od 5600 ljudi.

Pročitajte više