Francuski tjednik optužio Ikeu za nezakonit otkup policijskih dosjea o zaposlenicima i kupcima

JEDAN je francuski list optužio Ikeu za plaćanje za nezakoniti pristup policijskim dosjeima o svojim zaposlenicima i kupcima, piše BBC.

Tjednik La Canard Enchaine objavio je navodne emailove u kojima menadžeri švedske Ikee od policije traže informacije, kako tjednik prenosi zatraženo je oko 200 provjera policijskih dosjea i podataka o registracijama vozila. U spornim emailovima navodno se traže pojedinosti o pojedinim zaposlenicima, te tko su vlasnici određenih registarskih tablica.

Glasnogovornik Ikee u Francuskoj obećao je kako će se slučaj istražiti, no navedene optužbe nije niti potvrdio niti negirao.

U svojem je priopćenju Ikea navela kako ni u kojem slučaju ne odobrava takve nezakonite akcije koje su oprečne svim vrijednostima, poput poštovanja prema privatnosti pojedinca.

Nadalje, Ikea je navela kako će provesti detaljnu istragu kako bi se otkrilo da li se kupnja dosjea uistinu dogodila, no naglašava kako takva istraga nikako ne potvrđuje da je takav oblik nezakonitih aktivnosti izvršen.

La Canard piše kako je policija Ikei ponudila pristup dosjeima za cijenu od 80 eura po upitu, a ponuđen je i pristup bazi podataka o osobnim vozilima. Informacije dobivene na taj način koristile su se pri donošenju odluke treba li neke djelatnike otpustiti ili ne, kao i u rješavanju sporova s određenim kupcima.

Ikea France navodno je tražila policijski dosje o mušteriji koja je podružnicu svjetski poznatog lanca trgovina namještajem tužila i sudskim putem potraživala iznos od četiri tisuće eura, te podatke o vlasniku vozila koje je viđeno na lokaciji predviđenoj za izgradnju nove trgovine.

Deset djelatnika Ikee javilo je kako planira uložiti žalbu protiv svog poslodavca, no francusko Ministarstvo unutarnjih poslova BBC-ju je javilo kako zasad nije zaprimljena niti jedna pritužba.

Inače, u Francuskoj je bilo kakav nezakoniti pristup podacima iz policijske baze kažnjiv s globom u iznosu od 300 tisuća eura te zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Pročitajte više