Gauck: Njemačka će vrlo ozbiljno pristupiti ratifikaciji hrvatskog ugovora, moramo pokazati da znamo što radimo

Foto: Dragan Matić/Cropix

NA POZIV predsjednika Ive Josipovića u Zagrebu u službenom posjetu boravi predsjednik Savezne Republike Njemačke Joachim Gauck.

Gauck je nakon razgovora s Josipovićem rekao da je Hrvatska mnogo učinila na ispunjenju svojih obveza prema članstvu u EU, ali i dodao da valja obaviti još neke zadatke te da će njemački zastupnici, što se ratifikacije pristupnog ugovora tiče, tomu pristupiti vrlo ozbiljno.

Njemačka će, kako je rekao, pomno pratiti kako Hrvatska stoji s provođenjem onoga što treba učiniti, istaknuvši pritom da će to pratiti ne samo vlada, već i mediji.

"Konstantirali smo da nema otvorenih političkih pitanja, ali smo isto tako konstantirali da postoji jedno polje bolje suradnje, posebno na gospodarskom planu, i da postoji mogućnost da suradnja bude još kvalitetnija nego što je dosad bila", rekao je Josipović.

"Moramo odaslati poruku da kontroliramo ono što činimo"

"Moramo odaslati poruku da kontroliramo ono što činimo", objasnio je Gauck, osvrnuvši se na neka prošla proširenja Europske unije koja nisu bila najuspješnija.

U izaslanstvu njemačkog predsjednika nalaze se i parlamentarni zastupnici Günter Kirchbaum i Horst Meierhofer. Kirchbaum, predsjednik Europskog odbora Bundestaga, nedavno se izjasnio protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ocijenivši da u ovom trenutku Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, te kako Zagreb ne može 100 posto računati sa sadašnjim datumom ulaska.

"Hrvatska Vlada radi na rješenju tih problema i uvjeren sam da će svi uvjeti, sva očekivanja vezana za tih deset točaka biti ispunjena", komentirao je Josipović tu izjavu.

Njemački predsjednik je rekao da Njemačka snažno zagovara pomirenje među narodima. "Čuli smo da je predsjednik Josipović odaslao poruke pomirenja prema Beogradu. To je dio europskog identiteta", rekao je Gauck, bivši luteranski pastor iz nekadašnje Istočne Njemačke koji se istaknuo protukomunističkim aktivizmom.

Razgovori dvojice predsjednika su se dotakli i transformacijskog procesa. Gauck je istaknuo kako su i Nijemci, pogotovo oni iz Istočne Njemačke, morali proživjeti promjene mentaliteta. Nešto slično se posljednjih 20 godina događa i Hrvatskoj, ali i cijelom ovom području. "Suočavanje s prošlošću, prihvaćanje i onih strana naše prošlosti koje nisu sjajne zapravo gradi jedan novi nacionalni identitet, gradi jednu novu samosvijest naših naroda i mislim da je Hrvatska tu na dobrom putu", rekao je Josipović.

Primio ga i Milanović

Nakon predsjednika Josipovića Gaucka je na radnom ručku u Banskim dvorima primio premijer Zoran Milanović.

Sugovornici su raspravili trenutnu gospodarsku situaciju u Europi i svijetu, kao i nastavak provedbe reformi povezanih s procesom hrvatskog pristupanja Europskoj uniji. Predsjednik Gauck izrazio je snažnu potporu hrvatskom članstvu u Uniji, izrazivši uvjerenje da će Hrvatska na vrijeme ispuniti preostale obaveze.

Razgovaralo se i o potencijalima daljnjeg jačanja suradnje dviju zemalja, posebice u području gospodarstva. Raspravljena je i situacija u regiji, te je izražena važnost nastavka procesa proširenja Europske unije na zemlje jugoistočne Europe.

Gauck će se tijekom današnjega dana sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

Pročitajte više